Home » มุมเด่น, มุมไอทีอัพเดท

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

      นิยายวิทยาศาสตร์ หรือไซ-ไฟ (Science Fiction) ล้วนสร้างสรรค์จินตนาการอันน่าตื่นตาตื่นใจของอนาคตกาล โดยเฉพาะการผจญภัยในห้วงจักรวาลอันกว้างขวางไร้ที่สุด เช่นการเดินทางด้วยเครื่องจักรแห่งเวลา หรือไทม์แมชีน (Time Machine) การสร้างพิภพใหม่บนดวงดาวอันไกลโพ้น การติดต่อกับมนุษย์ต่างดาว ฯลฯ สิ่งเหล่านี้จะสามารถเกิดขึ้นได้จริงหรือไม่ เราลองมาฟังความเห็นของผู้เชี่ยวชาญกัน

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

ยานอวกาศจากสตาร์ เทร็ค.

      เรื่องแรกได้แก่การ “ขนส่ง” มนุษย์เป็นๆจากจุดหนึ่งไปยังอีกจุดหนึ่งซึ่งห่างไกล ด้วยความรวดเร็วราวสายฟ้าแลบ นั่นคือ เท่ากับ หรือเร็วกว่าความเร็วของแสง (300,000 กม./วินาที) นิยายที่เป็นหนังทีวีเรื่อง สตาร์ เทร็ค (Star Trek) การขนส่งมนุษย์ (Transporter) นั้นใช้วิธีการแยกแยะร่างกายออกเป็นจุลภาค…ทีละอะตอม แล้วเปลี่ยนอะตอมทั้งหมดให้กลายเป็น ลำแสงพลังงาน (Energy Beam) พุ่งวาบ ไปยังจุดเป้าหมาย จากนั้นก็แปลงมวลของอะตอมให้รวมตัวกันประกอบขึ้นเป็นร่างกายดังเดิมตามหลักการวิทยาศาสตร์ วิธีการนี้เป็นไปได้ มากน้อยเพียงใด

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

ภาพจำลองหลุมดำ.

      เรื่องนี้นักวิทยาศาสตร์หลายคนข้องใจว่า ถ้าหากแยกแยะร่างกายออกเป็นชิ้นส่วนละเอียดยิบดังกล่าว ย่อมหมายความว่า บุคคลนั้นต้องม้วยมรณา หรือถูก “ฆ่า” เสียก่อนใช่หรือไม่ และการ เกิดชีวิตขึ้นใหม่ก็เป็นการใช้เทคโนโลยีโคลนนิ่ง (Clonning) คือสร้างทายาทที่เหมือนบุพการีไม่ผิดเพี้ยนจริงไหม?

      ในหนังเรื่อง “ไอ้แมลงวัน (The Fly)” ก็ ใช้เทคนิคคล้ายคลึงกัน โดย “สลาย” ร่างบุคคลที่อยู่ในตู้ทดลองใบหนึ่ง แล้วไปโผล่ตู้อีกใบหนึ่ง แต่ในการทดลองครั้งต่อมา เผอิญมีแมลงวันตัวหนึ่งบินพลัดหลงเข้าไปในตู้ “สลาย” ร่างด้วย เมื่อไปรวมตัวในตู้อีกใบ จึงเกิดกรณีการผสมเซลล์พันธุกรรม แมลงวันเข้าไปในร่างมนุษย์ เขาจึงมีรูปร่างและพฤติกรรมวิปริตผิดมนุษย์…โน้มเอียงไปทางแมลงวัน

      แม้มีความเป็นไปได้น้อยในการสลายร่างเป็นอะตอมเล็กๆนับล้านๆแล้วไปรวมตัวอีกครั้งก็ตาม แต่กองทัพของสหรัฐอเมริกาก็ให้ความสนใจในเรื่องนี้ และทำการศึกษาการขนย้ายวัตถุ (Matter Transmission Systems) ในอนาคตอย่างจริงจัง ทว่าก็พบถึงอุปสรรคมากมายเกินพอ เพียงแค่การขนส่งมนุษย์หนึ่งคนก็ต้องอาศัยแหล่งเก็บข้อมูลมหึมา แบบว่าเต็มตึกเอมไพร์สเตท 500 ล้านหลังนั่นเทียว!

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

ลุค สกายวอล์คเกอร์ กับดาบเรืองแสง.

      แต่ก็ไม่แน่ ในอีก 200-300 ปีข้างหน้า เทคโนโลยีเก็บข้อมูลอาจมีความสามารถสูงจนไม่เป็นปัญหาก็ได้

      อีกเรื่องหนึ่งก็มีอยู่ใน “สตาร์ เทร็ค” เช่นกัน ได้แก่ การนำเอา “หลุมดำ (Black Hole)” มาใช้ เป็นอาวุธ

      อัน “หลุมดำ” นั้นก็เป็นที่รู้กันดีว่า เป็นมวลที่มีความหนาแน่น และแรงโน้มถ่วงสูงมหากาฬ สามารถดูดอะไรต่อมิอะไรเข้าไปอยู่ในตัวมันอย่างไม่อาจต้านทานได้ แม้แต่แสงก็ยังโดนมันดูดเข้าไปด้วย เมื่อไม่มีแสงเล็ดลอดออกมา จึงมีแต่ความมืดสนิทจนได้รับการขนานนามว่า “หลุมดำ”

      ใน “สตาร์ เทร็ค” มีการใช้วัตถุที่เรียกว่า “สสารแดง (Red Matter)” เข้าไปก่อตัวเป็นหลุมดำอยู่ในแกนใจกลางของดาวเคราะห์ดวงหนึ่ง และมันก็ตั้งต้นดูดกลืนทุกสิ่งทุกอย่างบนดาวเคราะห์ นั้นจนสุดท้ายก็ไม่มีอะไรเหลือ หายวับไปจากจักรวาล โดยสิ้นเชิง

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

เอเลี่ยนและพรีเดเตอร์.

      สิ่งที่นักวิทยาศาสตร์หวั่นเกรงก็คือ ในการ ทดลองใดๆที่ก่อให้เกิดการชนกันอย่างรุนแรงในระดับอะตอม ความเร็วสูงสุดของอะตอมนั้นอาจก่อตัวขึ้นเป็นหลุมดำก็ได้ และโลกเราก็จะโดนกลืนกินไป

      ดังเช่น การทดลองเครื่องเร่งความเร็วอะตอม และปล่อยให้ชนกัน ซึ่งสร้างขึ้นในสวิตเซอร์แลนด์ เมื่อไม่กี่ปีมานี้ในชื่อว่า “เครื่องเร่งปะทะอนุภาคฮาดรอน (Hadron Collider)” เพื่อศึกษาอุบัติการณ์ที่เกิดขึ้นจากการที่อะตอมชนกันด้วยความเร็วยิ่งยวดเกือบเท่าแสง และหากว่ามีหลุมดำเล็กๆก่อตัวขึ้นมาด้วยโดยไม่อาจควบคุมได้ อะไรจะเกิดขึ้น

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

การขนส่งมนุษย์โดยวิธีใช้ลำแสง.

      นิยายวิทยาศาสตร์หลายเรื่องมีฉากที่มนุษย์ ต่างดาวอพยพมาจากโลกอื่น ซึ่งหมดสภาพการใช้อาศัย ต้องเดินทางแสวงหาที่ราบใหม่ โลกเราก็เช่นกัน ในอนาคตก็เป็นไปได้ที่ทรัพยากรหมดไป สภาวะแวดล้อมต่างๆ เช่น ความหนาว-ร้อน ทำให้ ไม่เหมาะสมที่เราจะอยู่ได้ ก็จำเป็นต้องหาโลกใหม่ ซึ่งดาวใกล้สุดที่มีการเล็งกันไว้ก็คือ ดาวอังคาร (Mars) ซึ่งมีสภาวะที่ใกล้เคียงกับโลกมนุษย์ที่สุด

      หากทว่า ก่อนจะอพยพไปอยู่ได้ ก็ต้องปรับ ปรุงสภาพดาวอังคารกันยกใหญ่ เพราะพื้นผิวดาวดวงนี้ปกคลุมไปด้วยน้ำแข็งตลอดกาล ไม่ว่าจะเป็นบนทุ่งราบ หรือเนินเขา มีทั้งปล่องภูเขาไฟขนาดยักษ์และลำน้ำที่แห้งผาก

      จะต้องมีการกำจัดน้ำแข็งแห้ง หรือก๊าซคาร์บอนไดออกไซด์ในสภาวะของแข็งออกไปด้วยการใช้ความร้อนให้หลอมละลาย เช่น ใช้ดาวเทียมติดกระจกเลนส์โฟกัสแสงอาทิตย์ลงบนพื้นผิวดาวอังคาร หรือฝังวัสดุสีดำไว้พื้นผิวขั้วโลก ซึ่งมันจะดูดซับความร้อนจากแสงแดดได้ดี น้ำแข็งที่ปกคลุมอยู่ก็จะละลายและระเหย ปล่อยก๊าซคาร์บอนไดออกไซด์ลอยขึ้นและรวมตัวเป็นชั้นบรรยากาศ ทำหน้าที่เสมือนเรือนกระจกที่อุ้มความร้อนไว้ กระทั่งอุณหภูมิมีระดับเหมาะสมสำหรับการดำรงชีวิตของมนุษย์โลกต่อไป นี่เป็นเพียงขั้นตอนแรกซึ่งกว่าจะไปอยู่ได้จริงก็กินเวลานานและต้องปรับปรุงอีกหลายขั้นตอน

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

เครื่องเร่งปะทะอนุภาคฮาดรอน.

      ทุกวันนี้ การท่องอวกาศไม่ใช่เรื่องยาก และโลกเราก็ได้ส่งยานอวกาศไปถึงทุกดาวในสุริยจักรวาลแล้ว ยกเว้นดาวพลูโต แต่การจะออกไปนอกจักรวาลยังต้องมีการพัฒนาอีกมากโข อุปสรรคสำคัญก็คือความเร็วของการเดินทาง เพราะระยะระหว่างจักรวาลนั้นห่างกันเป็นหลายล้าน หรือเป็นพันล้านไมล์ จึงจำเป็นอย่างยิ่งที่จะต้องสร้างยานที่มีความเร็วเทียบเท่ากับแสง…!

      เรื่องนี้ นักดาราศาสตร์นามว่า มิเกล อัล-คิวปิแอร์ กล่าวว่า มีโอกาสเป็นไปได้ โดยใช้วิธีการให้อวกาศเบื้องหลังยานเกิดอาการขยายตัวอย่างฉับพลัน และดันยานให้พุ่งไปข้างหน้า เฉกเช่นเดียวกันกับการเกิดระเบิด บิ๊กแบง (Big Bang) อันเป็นต้นกำเนิดของจักรวาล ซึ่งเมื่อเกิดบิ๊กแบงขึ้น อากาศก็ขยายตัว สรรพสิ่งทั้งมวลพุ่งลิ่วออกไปจาก ศูนย์กลางการระเบิดด้วยความเร็วกว่าแสงหลายสิบหลายร้อยเท่า จนเกิดเป็นจักรวาลอันไพศาลอย่างทุกวันนี้

      หากทว่า ยานอวกาศในปัจจุบันยังคงใช้เชื้อเพลิง ทั้งแบบแข็งและแบบเหลวอยู่ เช่น กระสวยอวกาศ ใช้เชื้อเพลิงเผาผลาญให้เกิดแก๊สผลักดันจรวดที่รูปร่างเหมือนขวดให้พุ่งไปข้างหน้า

      แต่นิยายอวกาศเจเนอเรชั่นใหม่มีการใช้ พลังงานขับด้วย อิออน (Ion Drve) กันแล้ว นั่นคือ การนำเอาอะตอมมาแยกอิเล็กตรอนออก เหลือเพียงแต่ประจุที่ไร้น้ำหนัก แล้วใช้สนามแม่เหล็กเร่งความเร็วของประจุ จากนั้นก็ปล่อยประจุความเร็วสูงนี้ออกทางท้ายจรวด ผลักให้พุ่งไปข้างหน้า ข้อได้เปรียบของพลังงานประจุได้แก่ แรงผลักดันนิ่มนวลต่างจากเชื้อเพลิงและสามารถคงความเร็วได้ตลอดเวลา ซึ่งเมื่อเวลาผ่านไปก็จะมีความเร่งเพิ่มขึ้นเรื่อยๆ จนในที่สุดก็เร็วเท่ากับ หรือมากกว่าแสงได้

      และแล้วในขณะนี้ องค์การนาซา (NASA) ก็กำลังส่งยานอวกาศ “สนธยา (Dawn)” ซึ่งใช้พลังงานอิออนไดร์ฟไปสำรวจใกล้ๆ “เวสต้า (Vesta)” กับ “ซีเรส (Ceres)” สองเทหวัตถุขนาดใหญ่ที่สุดในกลุ่ม เข็มขัดสะเก็ดดาว (Asteroid Belt) ภายในระบบสุริยจักรวาลของเราอยู่

      เมื่อโลกเราบุกรุกเข้าไปในยานอวกาศของจักรวาลอื่น ก็เป็นไปได้ที่มนุษย์ต่างดาวจะรุกรานโลกของเราเช่นกัน เริ่มจากในนิยายเรื่อง The War of the World ของ เอช.จี.เวลส์ (H.G. Wells) จากนั้นก็ปรากฏมนุษย์ต่างดาวในรูปแบบแปลกๆต่างไปจากลักษณะของมนุษย์เช่นในหนังเรื่อง “District 9″ “E.T.” “Alien” “Predator” ฯลฯ

      ทว่า เราก็ยังไม่รู้แน่ชัด ในเอกภพนั้นจะมีสิ่งมีชีวิตอื่นเหมือนโลกเราหรือไม่ แม้จะมีผู้ทดลองส่งสัญญาณคลื่นวิทยุและอุปกรณ์สื่อสารอื่นๆ

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

ไอ้แมลงวัน.

      ออกไปนอกห้วงอวกาศตั้งแต่ปี 1920 เผื่อว่ามีมนุษย์ ต่างดาวรับสัญญาณได้ และแจ้งกลับมาให้ทราบ แต่ป่านฉะนี้ ก็ยังไม่มีวี่แววสัญญาณตอบรับใดๆกลับมา

      และหากว่าโลกของเราถูกบุกรุก เราจะมีอาวุธพิเศษใดๆไว้รับมือกับพวกเขาได้หรือไม่ เพราะในนิยายไซ-ไฟส่วนใหญ่นั้น อาวุธที่ใช้ต่อสู้กันก็มักเป็นอาวุธใช้มือ เช่นว่า “ดาบเรืองแสง” ของ ลุค สกายวอล์คเกอร์ ใน “Star War” หรือ “ปืนเลเซอร์” ในหนังวิทยาศาสตร์ หลายเรื่อง หรืออุปกรณ์ทำตัวให้ชาเคลื่อนไหวไม่ได้ เช่น “Phaser” ในเรื่อง “Star Trek” และ “Staple Gun” ในเรื่อง “Space 1999″

      ทำให้กองทัพสหรัฐฯ คิดอ่านพัฒนาอาวุธที่ ทำให้แค่จังงัง…แต่ไม่ถึงตายขึ้นมาบ้าง เช่น ใช้คลื่นไมโครเวฟ ใช้กระแสไฟฟ้า ฯลฯ ก็เป็นการเลียนแบบอย่างอาวุธที่ใช้ในนิยายไซ-ไฟนั่นเอง

นิยายไซ-ไฟอวกาศ มีโอกาสเกิดขึ้นจริง?

พื้นผิวของดาวอังคาร.

      ยังมีอีกหลายเรื่องครับ อาทิ การใช้ไทม์แมชีนหมุนเวลาหาอดีตนั้น เมื่อย้อนกลับไปอดีตได้แล้วและสร้างเหตุการณ์บางอย่าง เช่น สังหารทวดของตนเอง แล้วทีนี้ตัวของเราที่เกิดมาแล้วล่ะจะยังมีโอกาสมีตัวตน (จนเดินย้อนยุค) อีกหรือเปล่า ความลับในเรื่องยังเป็นที่ค้างคาใจใครหลายคน

      ถ้าสนใจก็ติดตามรายละเอียดได้ในโทรทัศน์ทรูวิชั่น ช่อง HISTORY (18) เรื่อง “The Universe : Science Fiction, Sience Fact” ตามวันและเวลาที่ระบุในวารสาร PREMIER ประจำเดือนสิงหาคมนี้ได้ครับ

อ้างอิง : ไทยรัฐออนไลน์

1 ดาว2 ดาว3 ดาว4 ดาว5 ดาว (1 โหวต, เฉลี่ย: 5.00)
Loading ... Loading ...

129 Comments »

 • Luigi Fulk said:

  I simply want to say I am just very new to weblog and actually enjoyed this web blog. Probably I’m planning to bookmark your site . You amazingly have superb articles and reviews. Regards for sharing with us your web page.

 • international business directory said:

  Just Browsing…

  While I was browsing yesterday I saw a great article concerning…

 • website cumshotsurprisetgp.com said:

  I was very happy to discover this website. I want to to thank you for your time for this fantastic read!! I definitely really liked every little bit of it and I have you saved to fav to look at new information in your web site.

 • Can depression be cured said:

  Informative and precise…

  Its difficult to find informative and accurate information but here I found…

 • www.paradiseradio.fr said:

  consultation voyance par telephone perpignanVisiter notre superbe blog : voyance en direct

 • franczyza said:

  Franczyza (the franchise)-ZigZac networks is a proven system that is based on a close and continuous cooperation between the legally and financially separate and independent enterprises: franchiser, which is a network of ZigZac and its individual franchisees. Franchise assumes also the flow of know-how of the franchisor to the franchisee throughout the duration of the franchise agreement. The essence is the granting of rights (and the adoption of obligations) through the conclusion of franchise agreements. Franchise agreement (franchise agreement) network ZigZac is a contract between the franchiser-ZigZac, and franczyzobiorcą; is included to unnamed. The parties are: franczyzny-Franczyzodawca (ZigZac network) is the Party granting rights (and imposing obligations) franchise. Entitles the recipient to use.

 • good post said:

  Hi! I just wish to give you a big thumbs up for your great information you have got right here on this post. I’ll be coming back to your site for more soon.

 • pompy ciepła said:

  Nazwa “pompa ciepła” jest użyta przez analogię do nazwy powszechnie znanej “pompy hydraulicznej” pompującej ciecz (najczęściej wodę) z niżej położonego zbiornika do zbiornika położonego wyżej. Zarówno “pompa hydrauliczna” jak i “pompa ciepła” potrzebują energii dostarczonej z zewnątrz. Kiedy ciepło płynie w naturalnym kierunku (od wyższej temperatury do niższej), przepływ tego ciepła może być wykorzystany do napędu silnika cieplnego podobnie jak przepływ wody płynącej grawitacyjnie z góry na dół napędza silnik hydrauliczny (turbinę wodną). Aby “zmusić” ciepło do płynięcia w odwrotnym kierunku (od temperatury niższej do wyższej) należy z zewnątrz dostarczyć energii do napędu, podobnie jak przy pompowaniu wody z dolnego zbiornika do górnego. Przy odpowiedniej konstrukcji “pompa ciepła” i “silnik cieplny” mogą być jednym urządzeniem, podobnie jak jednym urządzeniem mogą być pompa hydrauliczna i silnik hydrauliczny w elektrowni szczytowo-pompowej.zasobniki solarne

 • Naperville Homes for Sale said:

  Digg…

  While checking out DIGG yesterday I found this…

 • dans-porn-links.com said:

  It’s difficult to find experienced people about this subject, however, you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 • Fitness philosophy said:

  Just Browsing…

  While I was browsing today I noticed a excellent post concerning…

 • Sales Funnels said:

  Informative and precise…

  Its difficult to find informative and precise information but here I found…

 • go to article said:

  This is the right website for everyone who really wants to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a subject that has been discussed for decades. Great stuff, just wonderful!

 • opinie o telewizorach said:

  I am also commenting to make you know of the wonderful encounter my princess experienced reading your site. She picked up many things, not to mention what it is like to possess an excellent coaching mindset to let other folks just have an understanding of specified very confusing subject areas. You undoubtedly surpassed readers’ expected results. Thank you for delivering those great, trusted, explanatory and in addition fun thoughts on this topic to Tanya.

 • click this site said:

  I am absolutely a novice to web pattern as I do not have prior past experiences and know little bit of Code.. I want to know very well what the highest quality software is to purchase to build blogs and forums. I see this is a small amount of cutting-edge in my view and dear, while i have got saved CS5 Make Rates with Photoshop and Dreamweaver! !! . Does a person have tips and hints of app or the best way to create websites and blog posts easily and cheap? . . Many thanks! .

 • Watch Hong Kong Movies said:

  Digg…

  While checking out DIGG today I noticed this…

 • videos porno en español said:

  You are so cool! I don’t think I’ve truly read something like this before. So wonderful to find another person with genuine thoughts on this subject. Seriously.. thank you for starting this up. This web site is something that’s needed on the web, someone with a little originality!

 • les steroides legaux said:

  As a Newbie, I am always browsing online for articles that can help me. Thank you

 • go to zugs-teen-xtacy com said:

  If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 • atomiseur ego-t said:

  Consulter le nouveau site : Acheter e-cigarette

 • Hugegenic reviews said:

  Just Browsing…

  While I was surfing today I noticed a great post about…

 • Anonymous said:

  I was able to find good advice from your blog posts.

 • good content said:

  I was very happy to uncover this web site. I want to to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book marked to see new stuff in your blog.

 • go to post said:

  Oh my goodness! Impressive article dude!

 • webcam sexo said:

  Can I simply just say what a relief to discover an individual who actually understands what they’re talking about on the net. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people have to check this out and understand this side of your story. It’s surprising you’re not more popular given that you surely have the gift.

 • check page said:

  I’m very happy to discover this site. I wanted to thank you for ones time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you book marked to see new things in your web site.

 • chat said:

  Effectively Persuages with Strong Arguments…

  Wohh precisely what I was searching for, appreciate it for putting up….

 • visit hdapi.com said:

  I’m extremely pleased to discover this great site. I wanted to thank you for your time for this particularly wonderful read!! I definitely loved every little bit of it and i also have you saved to fav to check out new things on your site.

 • Låna pengar said:

  Awesome site you have here but I was curious if you
  knew of any message boards that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really love to
  be a part of community where I can get feedback from other knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!
  Låna pengar

 • viagra said:

  I conceive this internet site holds some rattling fantastic information for everyone. “It is easy enough to define what the Commonwealth is not. Indeed this is quite a popular pastime.” by Elizabeth II.

 • additional info said:

  I am just planning both for web blogs that supply fair, nicely balanced commentary on all issues or blogs and forums with a liberal or left behind-wing slant. Many thanks..

 • internet said:

  It

 • franchising said:

  franchising (the franchise)-ZigZac networks is a proven system that is based on a close and continuous cooperation between the legally and financially separate and independent enterprises: franchiser, which is a network of ZigZac and its individual franchisees. Franchise assumes also the flow of know-how of the franchisor to the franchisee throughout the duration of the franchise agreement. The essence is the granting of rights (and the adoption of obligations). Franchise agreement (franchise agreement) network ZigZac is a contract between the franchiser-ZigZac, and franczyzobiorcą; is included to unnamed. The parties are: franczyzny-Franczyzodawca (ZigZac network) is the Party granting rights (and imposing obligations) franchise. Entitles the recipient to use a franchise package.

 • browse content said:

  Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 • Jan Gaede said:

  To produce a fuller perception of area, a much further complete privileged education undergo and too to raise the full banner from the university. Popular his peculiar expressions, Robert Zimmer, President of the University connected with Chicago.

 • partylite candle said:

  Its hard to find good help…

  I am constantnly saying that its hard to find good help, but here is…

 • padded envelopes said:

  Its hard to find good help…

  I am constantnly saying that its difficult to procure quality help, but here is…

 • his explanation said:

  I had got word of websites and sorts of find out what these are. My real question is what things you create onto a web site, like info thats in your thoughts or perhaps just just about any? And what websites may i logon to to start information sites? .

 • Longaberger review said:

  Informative and precise…

  Its difficult to find informative and accurate information but here I found…

 • Origami owl consultant said:

  Dreary Day…

  It was a dreary day here today, so I just took to messing around on the internet and found…

 • Låna Pengar said:

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my
  trouble. You are amazing! Thanks! Låna pengar

 • Conspiracy Theory said:

  Looking around…

  I like to browse in various places on the web, often I will go to Digg and read and check stuff out…

 • read this article said:

  Exactly what is a sensible way to find personal blogs you are looking at?

 • how to make your penis bigger without pills said:

  I do agree with all of the ideas you’ve presented in your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 • Mobile Website Builder said:

  Tumblr article…

  I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to…

 • Portable Tea Pot said:

  Tumblr article…

  I saw someone talking about this on Tumblr and it linked to…

 • money said:

  Wikia…

  Wika linked to this website…

 • http://www.youtube.com/watch?v=CHVLW7meVig said:

  It is really a great and helpful piece of information. I

 • use this link said:

  Basically, how to look up personal blogs that fit what I would like to research? Does anybody discover how to BROWSE through blogs by field or regardless of on blog writer? .

 • Classroom Design said:

  I wish to voice my gratitude for your kindness supporting all those that have the need for help on the question. Your real dedication to getting the solution all-around appears to be exceedingly informative and have specifically permitted some individuals like me to arrive at their goals. Your own useful report can mean this much a person like me and still more to my office workers. Regards; from all of us.

 • Car Modification said:

  Just want to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 • Biomass Energy said:

  Well I definitely enjoyed studying it. This post offered by you is very practical for correct planning.

 • http://www.Xn--lnapengarsnabbtidag-0Wb.com said:

  Hi, Neat post. There is an issue with your web
  site in internet explorer, might test this? IE nonetheless is
  the marketplace leader and a huge component to other folks will omit your excellent
  writing because of this problem. Låna pengar snabbt

 • Website Design said:

  Whats up very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds also¡KI am glad to seek out so many helpful info right here within the submit, we want work out extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • Real Estate Business said:

  Magnificent web site. A lot of useful information here. I¡¦m sending it to several pals ans also sharing in delicious. And of course, thanks on your sweat!

 • http://nibirurise.com/ said:

  Just Browsing…

  While I was browsing today I saw a great post concerning…

 • dre beats said:

  The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine.

 • Kitchen Flooring said:

  Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The full glance of your web site is wonderful, let alone the content!

 • Foreign Policy said:

  I as well as my buddies happened to be viewing the good thoughts located on your web blog and so then I had an awful suspicion I never expressed respect to the site owner for them. The men became very interested to learn them and now have definitely been tapping into these things. I appreciate you for actually being quite considerate as well as for figuring out variety of awesome guides millions of individuals are really desirous to be informed on. My personal honest apologies for not saying thanks to you sooner.

 • Girls Clothing said:

  Awsome blog! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

 • Business Management said:

  I have to show my appreciation to you for rescuing me from this particular scenario. As a result of checking throughout the the web and coming across ways that were not beneficial, I was thinking my life was well over. Existing minus the approaches to the difficulties you have resolved as a result of the article content is a critical case, and the kind that would have in a negative way affected my career if I had not come across your web page. Your knowledge and kindness in touching the whole lot was useful. I am not sure what I would’ve done if I had not encountered such a point like this. It’s possible to at this time look ahead to my future. Thanks for your time so much for your impressive and results-oriented help. I will not hesitate to propose your web sites to any individual who needs to have guide about this issue.

 • iPod Touch said:

  Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 • Yoga Benefits said:

  I am not positive the place you’re getting your information, however good topic. I must spend a while learning more or working out more. Thank you for excellent information I used to be looking for this information for my mission.

 • iPad Keyboard said:

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 • Neverwinter Power Leveling said:

  hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your article on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

 • Chevy Engines said:

  Valuable information. Fortunate me I discovered your site by chance, and I’m surprised why this twist of fate didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 • Spa Treatments said:

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 • Financial Consultant said:

  Well I sincerely liked studying it. This tip provided by you is very useful for correct planning.

 • Cocktail Dress said:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 • Modern Sofa said:

  Hello my loved one! I want to say that this post is awesome, great written and come with almost all significant infos. I would like to look extra posts like this .

 • venus factor said:

  Looking for a good website to post samples of creative writing for others to read, review and comment on. Any ideas?.

 • High School Graduation said:

  Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

 • EQ Next Plat said:

  Very interesting points you have observed , appreciate it for posting . “Never call an accountant a credit to his profession a good accountant is a debit to his profession.” by Charles J. C. Lyall.

 • Women Health said:

  Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has helped me out loads. I am hoping to give a contribution & help different users like its helped me. Good job.

 • LED Monitors said:

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 • Skin Care Products said:

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 • Gaming Headset said:

  I want to express some thanks to the writer just for bailing me out of this particular challenge. Just after surfing around through the world wide web and obtaining recommendations which were not beneficial, I thought my entire life was over. Existing without the presence of approaches to the issues you have sorted out by means of your short post is a critical case, and the kind which might have badly damaged my career if I had not noticed your blog. Your own personal expertise and kindness in dealing with all the things was valuable. I don’t know what I would have done if I had not discovered such a stuff like this. I’m able to at this moment look forward to my future. Thanks very much for the skilled and sensible help. I will not hesitate to recommend the website to anybody who should get support on this topic.

 • Business Loans said:

  You made a few nice points there. I did a search on the issue and found mainly folks will consent with your blog.

 • Eco Products said:

  Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too great. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is really a wonderful web site.

 • Business Research said:

  I simply wished to thank you so much all over again. I am not sure the things I might have gone through without the actual basics revealed by you about my subject matter. Completely was a very frustrating setting for me personally, but understanding a skilled strategy you resolved the issue forced me to jump for happiness. Extremely happy for your work and as well , hope you realize what an amazing job you are carrying out teaching many people through your webpage. Most likely you haven’t encountered all of us.

 • Residential Property said:

  Valuable information. Lucky me I found your website unintentionally, and I’m surprised why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 • Civil Procedure said:

  We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

 • Cherry Flooring said:

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 • Ecommerce Website said:

  hey there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon..

 • Family Vacations said:

  Wow, amazing weblog layout! How lengthy have you ever been blogging for? you make blogging look easy. The whole look of your site is wonderful, as neatly as the content!

 • Dining Room said:

  I think this is among the most significant information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 • this post said:

  I’m planning to determine so much within the on the net browsing on society because i can. Can any body strongly recommend their favorite blog pages, twitting deals with, or sites that you simply find most broad? Which ones are more popular? Thanks a bunch! .

 • dr dre headphones said:

  (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 • dr dre headphones said:

  Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 • visit now sitidelima.com said:

  If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 • une voyance maintenant said:

  voyance par telephone immediate franceConsulter notre nouveau site : voyance gratuite immediate

 • Georgeanna said:

  This in point of fact answered the drawback, thanks!

 • Darcel said:

  I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on. Many thanks

 • find more said:

  If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 • hamburger said:

  Hamburger działa kojąco na podniebienie. Hamburger w sieci ZigZac oraz franczyza w sieci ZigZac to spełnienie twoich marzeń i szansa na twój sukces!

 • Toronto Indian Jewellery said:

  This consistently amazes me exactly how bloggers such as oneself can find some time as well as the dedication to carry on making good blogposts. Your blog isgood and a single of my personal will have to read weblogs. I just wanted to thank you.

 • venus factor review said:

  Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 • Carlyn said:

  I’m truly enjoying the design and explain of your site. It’s a vastly straightforward by the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit additional frequently. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 • High School Graduation said:

  Good post and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thank you :)

 • Mitsubishi Lancer said:

  I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I definitely love reading all that is written on your site.Keep the aarticles coming. I loved it!

 • Geothermal Energy said:

  There is visibly a bunch to realize about this. I assume you made various nice points in features also.

 • SEO Marketing said:

  Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & aid other users like its aided me. Great job.

 • Real Estate Foreclosures said:

  Nice blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 • Living Room Ideas said:

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

 • Racial Discrimination said:

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 • Black Diamond Ring said:

  Great write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

 • GPS Navigation said:

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

 • Business Insurance said:

  I am continuously browsing online for tips that can help me. Thx!

 • what is 5Linx said:

  Digg…

  While checking out DIGG yesterday I noticed this…

 • Yoga Benefits said:

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Studying this information So i am glad to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most indubitably will make certain to do not overlook this web site and give it a look on a continuing basis.

 • Samsung Galaxy Tab said:

  Thanks for every other informative blog. The place else could I get that type of info written in such a perfect approach? I’ve a challenge that I’m just now operating on, and I have been at the look out for such information.

 • Subaru Impreza said:

  naturally like your web site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the truth nevertheless I will surely come again again.

 • Classroom Design said:

  Wow, fantastic weblog layout! How long have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The total glance of your website is excellent, as neatly as the content material!

 • Skin Care Tips said:

  What i do not realize is in reality how you are now not actually a lot more smartly-liked than you might be now. You are very intelligent. You recognize therefore considerably relating to this topic, made me in my opinion believe it from so many numerous angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated until it is one thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs great. At all times take care of it up!

 • Credit Management said:

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 • Shop smarter with BAAGD said:

  Digg…

  While checking out DIGG today I noticed this…

 • Womens Clothing said:

  You made a few nice points there. I did a search on the topic and found mainly folks will have the same opinion with your blog.

 • Maple Flooring said:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 • Sony Playstation said:

  Very nice info and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance :)

 • best hybrid cars said:

  Good website! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 • Diamond Necklaces said:

  I want to show my appreciation to the writer just for bailing me out of this difficulty. As a result of looking throughout the internet and getting suggestions which are not beneficial, I thought my entire life was gone. Existing minus the answers to the issues you have solved through your report is a critical case, and those that might have in a wrong way affected my career if I hadn’t come across the website. The know-how and kindness in dealing with every aspect was vital. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a thing like this. It’s possible to now relish my future. Thanks a lot very much for this high quality and amazing guide. I won’t be reluctant to recommend your web site to any individual who would like guidance on this situation.

 • fashion designer said:

  Thanks so much for giving everyone an exceptionally spectacular possiblity to read articles and blog posts from here. It really is very kind and also full of amusement for me and my office colleagues to visit your site minimum three times a week to find out the fresh items you have got. And of course, I am just at all times happy with all the outstanding hints you give. Some 2 areas in this posting are unquestionably the very best we’ve had.

 • Automotive Repair said:

  Great post and right to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you guys have any ideea where to get some professional writers? Thanks in advance :)

 • Modern Sofa said:

  Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Very useful information specifically the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

 • international education said:

  I’ve been browsing on-line greater than 3 hours these days, yet I by no means discovered any interesting article like yours. It is lovely worth sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content material as you did, the internet shall be a lot more helpful than ever before.

 • cameron diaz sex pics said:

  hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon..

 • everquest next power leveling said:

  safe power leveling and gold

  My personal honest apologies for not expressing appreciation to you earlier

 • Walker said:

  As soon as I discovered this internet site I went on reddit to share some of the love with them.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.