Home » มุมเด่น, มุมไอทีอัพเดท

21 เทคนิคการใช้งาน iPhone 4

สนุกกับการใช้งาน iPhone 4 ให้เต็มที่ กับ 21 เทคนิคดีๆ ที่ผู้ครอบครอง iPhone 4 ต้องรู้

รีวิว iPhone 4

      โดยปกติ สมาร์ทโฟน รุ่นยอดนิยมอย่าง Apple iPhone 4 ก็ได้ถูกพัฒนาและออกแบบมาให้ผู้ใช้สามารถใช้งานได้อย่างง่ายดายอยู่แล้ว เช่น User Interface ที่มีความสวยงาม และไม่ซับซ้อน เป็นต้น แต่อย่างไรก็ดี จะมีซักกี่คนที่รู้ว่าเราสามารถใช้งาน iPhone 4 ได้ อย่างเต็มประสิทธิภาพ ทำงานได้เร็วขึ้น หรือสนุกสนานกับการใช้งานได้มากยิ่งกว่าที่เคยเป็นมา ด้วยเทคนิคการใช้งานบางอย่างที่หลายคนอาจจะไม่เคยรู้มาก่อน ซึ่งทาง Apple ก็ได้พยายามนำข้อมูลมานำเสนอแก่ผู้ใช้ เพื่อให้เกิดประโยชน์สูงสุดสำหรับผู้ที่เป็นเจ้าของ iPhone 4 และทางทีมงานของเราก็ขออาสานำข้อมูลดีๆ เหล่านี้มาสรุปให้ผู้อ่านทุกท่านได้ศึกษาไปพร้อมๆ กัน

เทคนิคที่ 1 เลื่อนขึ้นด้านบนสุดแบบรวดเร็วทันใจ

      หากสังเกตที่หน้าโปรแกรมเว็บเบราเซอร์ตัวเก่งใน iPhone 4 อย่างเจ้า ซาฟารี หรือจะเป็นโปรแกรมอีเมล, สมุดโทรศัพท์ รวมถึงโปรแกรมอื่นๆ อีกมากมาย จะเห็นว่ามีแถบแสดงสถานะ (Status Bar) อยู่ ที่ด้านบนสุด ซึ่งแสดงข้อมูลพื้นฐานต่างๆ ไม่ว่าจะเป็นระดับสัญญาณ ชื่อเครือข่าย เวลา หรือระดับพลังงานในแบตเตอรี่ เป็นต้น ซึ่งหากเราสัมผัสที่แถบนี้ หน้าเว็บไซต์ หรือการแสดงผลในแอปพลิเคชั่นต่างๆ ก็จะเลื่อนขึ้นไปอยู่ที่ด้านบนสุดให้ทันที โดยไม่ต้องเสียเวลาเลื่อนเองให้เมื่อยนิ้วอีกต่อไป

เทคนิคที่ 2 เลือกภาพพื้นหลังได้ตามใจ ไม่ต้องเหลือไว้ซึ่งรูปแบบเดิมๆ

      ภาพพื้นหลังแบบเดิมๆ ของ iPhone 4 ดูแล้วออกแนวเรียบๆ ไร้สีสัน แต่ไม่ต้องห่วงเพราะเราสามารถเปลี่ยนภาพพื้นหลังได้ตามที่ใจต้องการ โดยเข้าไปที่เมนูการตั้งค่า (Setting) เลือกที่ Wallpaper สัมผัส ไปที่รูปของหน้าล็อคสกรีน และหน้าโฮมสกรีน จากนั้นก็เลือกอัลบั้มรูปที่ต้องการ แล้วค้นหารูปภาพที่ต้องการนำมาทำเป็นภาพพื้นหลัง เมื่อตัดสินใจได้แล้วก็สัมผัสที่ปุ่ม Set และสุด ท้ายก็ให้เราเลือกว่าเราต้องการจะให้นำภาพพื้นหลังนี้ไปใช้กับหน้าใด ระหว่างหน้าล็อคสกรีน กับหน้าโฮมสกรีน หรือจะนำไปใช้กับทั้งสองหน้าเลยก็ได้เช่นกัน

เทคนิคที่ 3 ปักหมุดบนแผนที่

      ใน การใช้งานจีพีเอส หรือระหว่างเปิดดูแผนที่ เราสามารถสัมผัสเพื่อปักหมุดลงในแผนที่ ณ จุดใดก็ได้ที่เราต้องการ ซึ่งการปักหมุนนั้นช่วยให้เราสามารถค้นหาที่อยู่ ข้อมูลเส้นทาง หรือดูแผนที่ในมุมมองแบบ Street View ของสถานที่นั้นๆ ได้อย่างรวดเร็วและง่ายดาย

เทคนิคที่ 4 ล็อกหน้าจอไม่ให้หมุน

      เมื่อกดปุ่มโฮมติดๆ กันสองครั้ง (Double-Click) เราก็จะเห็นรายการของโปรแกรมที่เปิดค้างเอาไว้ในระบบการทำงานแบบ Multitasking ซึ่ง ในหน้านี้ก็ให้เราพลิกหน้าจอให้อยู่ในแนวตั้ง หรือแนวนอนตามที่เราต้องการ เมื่อเรียบร้อยแล้ว ก็ให้สัมผัสไปที่ไอคอนด้านซ้ายสุดดังรูปเพื่อล็อกหน้าจอไม่ให้หมุนไปไหน ไม่ว่าเราจะพลิกเครื่องไปในทิศทางใดก็ตาม

เทคนิคที่ 5 สัมผัสเพื่อซูมกล้องดิจิตอล

      ขณะ ที่เปิดใช้งานกล้องดิจิตอล หากเราต้องการซูมเข้าซูมออก ก็ให้เราสัมผัสไปบนหน้าจอ แล้วก็จะเห็นแถบสำหรับการซูมที่ด้านล่างของจอภาพ ซึ่งสามารถซูมเข้าซูมออกได้ตามต้องการ โดยที่ iPhone 4นั้นรองรับการซูมได้สูงสุดที่ 5 เท่าเลยทีเดียว แต่ก็อย่าลืมว่านี่เป็นแค่การซูมแบบดิจิตอล ไม่ใช่การซูมด้วยเลนส์จริงๆ แต่อย่างใด

เทคนิคที่ 6 เพิ่มไฟล์ PDF เข้าไปที่ iBooks

      หากเราเห็นไฟล์แบบ PDF ที่ แนบมาในอีเมล หรืออยู่บนเว็บเพจต่างๆ ในลักษณะของไอคอน หรือลิงค์ ก็ให้เราสัมผัสค้างเอาไว้ที่ไอคอน หรือลิงค์นั้น แล้วเลือกไปที่ปุ่ม Open in iBooks เพียงเท่านี้ไฟล์ PDF ที่เราชื่นชอบก็จะเข้าไปอยู่ใน iBooks โดยทันที

เทคนิคที่ 7 เปิดใช้งานเข็มทิศกับแผนที่ เพื่อทิศทางที่สมจริง

      ปกติแล้ว การนำทางที่เรากำลังเห็นอยู่ในแผนที่ อาจจะไม่ได้ตรงกับทิศทางที่เรากำลังขับรถ หรือเดินไปก็เป็นได้ ซึ่งสำหรับ iPhone 4 นั้น เราสามารถใช้ฟังก์ชันเข็มทิศเพื่อเปลี่ยนมุมมองแผนที่ให้ตรงกับทิศทางที่เรากำลังเดินทางไปได้ โดยการสัมผัสสองครั้งที่ปุ่ม Location ที่อยู่บริเวณมุมซ้ายล่างของหน้าจอนั่นเอง

เทคนิคที่ 8 สร้างไอคอนเข้าเว็บไว้ที่หน้าโฮมสกรีน

      การจะเข้าเยี่ยมชมเว็บไซต์แต่ละเว็บไซต์ดูจะลำบากไม่น้อย เพราะต้องมาคอยพิมพ์ URL ของเว็บนั้นๆ ยิ่งเป็นชื่อที่ยาวๆ ด้วยแล้ว เรียกว่าคงเบื่อกันไปซะก่อน แต่สำหรับ iPhone 4 เรา สามารถสร้างไอคอนเว็บไซต์ที่เราชื่นชอบไว้ที่หน้าโฮมสกรีนได้เลย วิธีการก็แค่เปิดหน้าเว็บไซต์ที่เราต้องการขึ้นมาก่อน หลังจากนั้นก็ให้สัมผัสที่ไอคอนเครื่องหมายบวกที่อยู่ด้านล่างของหน้าจอ และเลือกเมนู Add to Home Screen เพียงเท่านี้ เวลาที่เราอยากจะเข้าเว็บไซต์เดิมที่เราเคยสร้างเอาไว้ เราก็แค่กดไอคอนที่อยู่หน้าโฮมสกรีนเท่านั้นเอง

เทคนิคที่ 9 ทริกการใช้งานคีย์บอร์ดให้รวดเร็วว่องไวกว่าที่เคย

      ทริกแรก จะเป็นการเพิ่มจุดให้โดยอัตโนมัติเมื่อเราพิมพ์ข้อความจนจบประโยค ซึ่งจะใช้งานบ่อยมากๆ หากเราพิมพ์เป็นภาษาอังกฤษ วิธีการก็คือเมื่อเราพิมพ์จนจบประโยคแล้ว ก็ให้เราสัมผัสที่แป้น Space ติดๆ กัน 2 ครั้ง โปรแกรมก็จะเพิ่มจุดท้ายประโยคให้โดยอัตโนมัติ และพร้อมที่จะเริ่มพิมพ์ข้อความในประโยคถัดไปได้ทันที

      ทริกที่สอง จะเป็นการพิมพ์ตัวเลขแบบรวดเร็ว ซึ่งโดยปกติแล้ว เวลาที่เราต้องการจะพิมพ์ต้วเลข เราก็ต้องสับเปลี่ยนเป็นแป้นพิมพ์แบบตัวเลขก่อนโดยการสัมผัสที่ปุ่ม 123 และเมื่อต้องการกลับมาพิมพ์ข้อความปกติ ก็ต้องสัมผัสที่ปุ่ม 123 อีกครั้งเพื่อเปลี่ยนเป็นแป้นพิมพ์แบบตัวหนังสือ แต่วิธีที่รวดเร็วกว่านั้นก็คือ เมื่อเราต้องการพิมพ์ตัวเลข เราก็แค่กดที่ปุ่ม 123 ค้างเอาไว้ แล้วเลื่อนนิ้วไปกดตัวเลขที่ต้องการได้ทันที และหากปล่อยนิ้วออกจากปุ่ม 123 คีย์บอร์ดก็จะกลับมาเป็นแบบข้อความเหมือนเดิมโดยอัตโนมัตินั่นเอง

      ทริกที่สาม เป็นการใช้งานอักขระพิเศษแบบรวดเร็ว โดยถ้าหากเรากดค้างเอาไว้ที่ปุ่มตัวอักษรใดซักปุ่มหนึ่ง ก็จะเห็นรายการของอักขระพิเศษปรากฏเพิ่มขึ้นมาอีกเป็นจำนวนมาก ซึ่งสามารถเลือกใช้ได้อย่างสะดวก

เทคนิคที่ 10 การเลือกช่วงการเล่นเพลง หรือเล่นวิดีโอได้ละเอียดดั่งใจ

      หากใครเคยใช้ iPhone 4 หรือ iPhone รุ่น ก่อนหน้านี้ ทุกคนก็คงจะรู้อยู่แล้วว่า ขณะที่เราเล่นเพลง หรือเล่นวิดีโอ เราสามารถเลือกช่วงของการเล่นได้อย่างอิสระ โดยการกดไปที่แถบเลื่อนที่มีไอคอนกลมๆ อยู่ในแถบนั้น แต่จะมีซักกี่คนที่รู้ว่าการเลื่อนแถบนี้สามารถปรับความละเอียดได้ถึง 4 ระดับเลยทีเดียว ได้แก่ Hi-Speed Scrubbing ซึ่งก็คือการเลื่อนเพลงทั้งเพลงตามแบบมาตรฐานที่เราใช้กันอยู่นั่นเอง แบบที่สองก็ได้แก่ Haft Speed Scrubbing ซึ่งก็คือการเลื่อนเพลงได้ครึ่งเพลง แบบที่สามได้แก่ Quarter Speed Scrubbing ซึ่งจะละเอียดขึ้นไปอีก คือเลื่อนเพลงได้ 1 ใน 4 ส่วนของเพลงทั้งหมด และสุดท้ายก็คือแบบ Fine Scrubbing ซึ่งแบบนี้จะสามารถเลือกช่วงการเล่นได้ละเอียดแบบสุดๆ

เทคนิคที่ 11 หมั่นดูแลรักษากล่องจดหมายให้สะอาดสะอ้าน

      เป็น ปัญหาที่ต้องเจอกันทุกวันจริงๆ สำหรับกล่องจดหมายที่เต็มไปด้วยอีเมลขยะ หรืออีเมลที่ไม่ต้องการมากมาย อยากจะลบออกใจจะขาด แต่การจะมานั่งเลือกลบทีละอัน แค่คิดก็เหนื่อยแล้ว ดังนั้นต้องลองวิธีที่ลบได้ทีละหลายๆ อีเมลกันดีกว่า ทำได้โดยขณะที่เราอยู่ในกล่องจดหมาย ก็ให้เราสัมผัสไปที่ปุ่ม Edit จาก นั้นก็ให้เราทำเครื่องหมายที่หน้าอีเมลที่เราอยากจะจัดการ เมื่อทำเครื่องหมายเสร็จแล้ว ทีนี้เราก็เลือกได้เลยว่าจะลบทิ้ง หรือจะย้าย

เทคนิคที่ 12 จับภาพหน้าจอแบบไม่ต้องลงโปรแกรมเพิ่ม

      หลาย คนคงเคยคิดอยากที่จะจับภาพหน้าจอเอาไว้ดูเล่นๆ หรือเอาไว้แบ่งให้เพื่อนดู โดยเฉพาะใครที่ชอบรีวิวเครื่องเป็นต้น และก่อนอื่นก็มักจะต้องไปควานหาแอพพลิเคชั่นสำหรับจับภาพหน้าจอมาติดตั้งให้ เรียบร้อยเสียก่อน แต่จริงๆ เราไม่ต้องลำบากไปหาแอพพลิเคชั่นอะไรมาติดตั้งเพิ่มเติม เพราะ iPhone 4เดิมๆ ก็มีฟังก์ชันจับภาพหน้าจอให้ใช้งานอยู่แล้ว วิธีการก็ไม่ยาก ขณะที่เราอยู่ที่หน้าจอที่เราต้องการจับภาพ ก็ให้เรากดปุ่ม Home ค้างเอาไว้ จากนั้นก็ให้กดที่ปุ่ม Sleep/Wake ที่ อยู่บริเวณด้านบนของตัวเครื่อง เราก็จะได้ยินเสียงชัตเตอร์เหมือนกับการถ่ายรูป ซึ่งนั่นก็แสดงว่าภาพหน้าจอของเราได้ถูกจัดเก็บเอาไว้ในคลังภาพเป็นที่เรียบ ร้อยแล้ว

เทคนิคที่ 13 สร้างรายการเล่นไว้ใน iPod

      ส่วน ใหญ่คงรู้กันดีกว่า ในการเล่นเพลง เราสามารถสร้างรายการเล่น (Playlist) รายการเพลง หรือรายการวิดีโอในสไตล์ที่เราต้องการ ด้วยโปรแกรม iTunes ได้ และนอกจากนั้นก็เราก็ยังสามารถสร้างรายการเล่นใน iPod ได้อีกด้วย วิธีการก็คือให้เราเปิดโปรแกรม iPod ขึ้นมาก่อน หลังจากนั้นก็ให้เลือกไปที่ Playlists และเลือก Add Playlist ตาม ลำดับ พร้อมทั้งกำหนดชื่อของรายการเล่นตามที่เราต้องการ หลังจากนั้นก็ให้เลือกเพลง หรือวิดีโอที่เราต้องการเพิ่มไว้ในรายการเล่น โดยเราสามารถเพิ่มได้ที่ละเพลง เพิ่มทั้งอัลบั้ม หรือจะเลือกเพลงทั้งหมดตามชื่อศิลปินที่เราชื่นชอบก็ได้เช่นกัน

เทคนิคที่ 14 สัมผัสที่หน้าจอเพื่อการโฟกัสภาพ

      นัก ถ่ายภาพคงจะรู้กันดีว่าเวลาจะถ่ายรูป เราก็ต้องให้กล้องโฟกัสไปที่จุดสนใจในภาพ ซึ่งกล้องดิจิตอลของ iPhone 4 ก็ สามารถทำให้เช่นเดียวกัน โดยในขณะที่เรากำลังถ่ายรูป หรือถ่ายวิดีโอ หากเราต้องการให้โฟกัสไปที่จุดไหน ก็ให้ใช้นิ้วสัมผัสไปที่จุดนั้น ซึ่งนอกจากเครื่องจะทำการโฟกัสให้ที่จุดนั้นให้แล้ว ก็ยังช่วยทำการปรับค่าชดเชยแสง และปรับค่าสมดุลแสงสีขาวให้โดยอัตโนมัติอีกด้วย

เทคนิคที่ 15 ลบอีเมล หรือข้อความที่ต้องการ แค่ตวัดปลายนิ้ว

      ใคร ว่าลบอีเมล หรือข้อความทีละรายการนั้นแสนจะลำบาก นั่นก็ไม่จริงซะทีเดียว เพราะหากเราตวัดปลายนิ้วผ่านอีเมล หรือข้อความที่เราต้องการลบ ก็จะมีปุ่ม Delete ปรากฏขึ้นมา ให้เรากดลบได้อย่างรวดเร็วและง่ายดาย

เทคนิคที่ 16 จะตัด จะคัดลอก หรือจะวาง ก็ทำได้ง่ายไม่ซับซ้อน

      การจะพิมพ์ข้อความยาวๆ หรือที่อยู่เว็บไซต์ ที่เคยพิมพ์มาแล้วก่อนหน้านี้ จะพิมพ์ใหม่ตลอดก็คงจะเสียเวลาเป็นอย่างมาก แต่ไม่ต้องห่วงเพราะเราสามารถนำข้อความเดิมกลับมาใช้ใหม่ได้ ก่อนอื่นก็ให้เราเลือกส่วนของข้อความที่เราต้องการเสียก่อน โดยให้เรากดค้างแล้วลากส่วนของข้อความนั้นๆ และจะมีเครื่องมือสำหรับเลือกขอบเขตของข้อความได้อีกทีหนึ่ง พร้อมทั้งเมนูสำหรับการตัด การคัดลอก และการวาง แล้วแต่ว่าเราต้องการทำอะไร เช่นหากเราต้องการวางข้อความที่คัดลอกเอาไว้ ให้อยู่บนสมุดโน๊ตใหม่ เราก็สัมผัสไปบนสมุดโน๊ต 1 ครั้ง แล้วเลือกเมนูวาง (Paste) ข้อ ความที่เคยคัดลอกเอาไว้ ก็จะถูกนำมาวางไว้ให้ทันที และหากเราต้องการยกเลิกการกระทำใดๆ ที่เคยทำไป ก็ให้เราเขย่าเครื่อง แล้วเลือกที่ปุ่ม Undo

เทคนิคที่ 17 เก็บบันทึกรูปภาพสวยๆ จากเว็บไซต์

      เป็นเรื่องปกติในเวลาที่เราท่องเว็บไซต์ แล้วเจอรูปภาพสวยๆ เราก็อยากจะเก็บบันทึกรูปภาพนั้นๆ เอาไว้ในเครื่อง โดยในโปรแกรมเว็บเบราเซอร์อย่าง Safari นั้น หากเราเจอรูปภาพที่ต้องการเก็บบันทึก เราก็กดค้างเอาไว้ที่รูปภาพนั้น แล้วเลือกที่เมนู Save Image ไฟล์รูปภาพก็จะถูกเก็บบันทึกเอาไว้ใน Camera Roll ให้ทันที และนอกจากนั้นเราก็ยังสามารถเลือกคัดลอกรูปภาพเพื่อนำไปใช้กับข้อความ MMS หรือแนบไว้ในอีเมล ได้อีกด้วย

เทคนิคที่ 18 แสดงการนับจำนวนตัวอักษรระหว่างการพิมพ์ข้อความ

      รู้กันดีกว่าการส่งข้อความแต่ละข้อความนั้น ก็มีจำนวนของอักษรที่จำกัด เช่นข้อความแบบ SMS แต่ละข้อความก็จะสามารถมีอักษรได้ทั้งหมด 160 ตัวอักษร เป็นต้น ซึ่งระหว่างการพิมพ์ข้อความเราสามารถตรวจสอบไปได้ด้วยว่าเราพิมพ์ไปแล้วมาก น้อยแค่ไหน โดยในส่วนของการตั้งค่า (Settings) ให้เลือกที่เมนู Messages จากนั้นให้กดที่ Character Count เราก็จะสังเกตเห็นจำนวนของตัวอักษรแสดงอยู่ที่บริเวณด้านข้าง เท่านี้เราก็จะรู้ได้ว่าเราพิมพ์ไปแค่ไหนแล้ว และยังช่วยประหยัดค่าใช้จ่ายที่ไม่จำเป็นได้อีกด้วย

เทคนิคที่ 19 การพักสายระหว่างสนทนา

      สำหรับผู้ใช้ iPhone 4 อาจจะไม่ทราบว่าระหว่างที่เราสนทนานั้น เราจะทำการพักสายได้อย่างไร เพราะปุ่มพักสาย (Hold) ใน iPhone 4 นั้นถูกแทนที่ด้วยปุ่ม FaceTime ไปเสียแล้ว วิธีการก็คือให้เรากดปุ่ม Mute ที่อยู่ด้านบนซ้ายค้างเอาไว้ (ปกติการกดปุ่ม Mute แบบไม่ได้กดค้างจะเป็นการเงียบเสียงของเรา) ซึ่งการทำแบบนี้ก็จะเหมือนกับการกดปุ่มพักสาย (Hold) ตามปกตินั่นเอง

เทคนิคที่ 20 การเปิดดูจดหมายฉบับร่าง

      ในการพิมพ์จดหมาย หรืออีเมล หากเราเคยพิมพ์ข้อความฉบับร่างเอาไว้ (Draft : จดหมาย ที่ยังพิมพ์ไม่เสร็จเรียบร้อยดี) แล้วอยากจะกลับไปเปิดดูจดหมายฉบับร่าง เพิ่อทำการพิมพ์ต่อให้เสร็จ ในหน้าหลักของโปรแกรมอีเมล ให้เรากดค้างไว้ที่ปุ่ม Compose เครื่องก็จะเปิดรายการล่าสุดของจดหมายฉบับร่างที่เคยเก็บบันทึกเอาไว้ขึ้นมา ให้ดู

เทคนิคที่ 21 เปิดอ่านคู่มือ iPhone 4 เพื่อเรียนรู้การใช้งานที่ถูกต้อง

      นอก เหนือไปจากเทคนิคดีๆ เด็ดๆ มากมายที่เราได้เรียนรู้กันไปแล้วในเนื้อหาข้างต้น หากเราต้องการศึกษาเทคนิค หรือวิธีการใช้งานเพิ่มเติมอื่นๆ ก็สามารถศึกษาได้โดยตรงจากคู่มือที่มีอยู่ใน iPhone 4 การเปิดอ่านคู่มือนั้น ก่อนอื่นให้เราเปิดโปรแกรม Safari ขึ้นมาก่อน จากนั้นก็ให้เลือกไปที่ไอคอน Bookmarks แล้วเลือกไปที่เมนู iPhone User Guide เท่านี้เราก็จะรู้เทคนิคดีๆ อีกมากมายที่เราอาจจะไม่เคยได้รู้มาก่อน ก็จบไปเรียบร้อยแล้ว สำหรับเทคนิคดีๆ ทั้ง 21 เทคนิค ที่จะทำให้เราใช้งาน iPhone 4 ได้ อย่างสนุกสนาน และเต็มประสิทธิภาพมากยิ่งขึ้นกว่าที่เคย โดยส่วนตัว ก่อนหน้านี้บางเทคนิคก็ยังไม่เคยทราบมาก่อน แต่เมื่อได้ลองศึกษาดูและฝึกใช้งานอยู่บ่อยๆ ก็พบว่าสามารถช่วยเพิ่มความคล่องตัวในการใช้งาน iPhone 4 ได้ เป็นอย่างดี และส่วนใหญ่เทคนิคเหล่านี้ก็จะติดตัวเราไปด้วยความเคยชินนั่นเอง สุดท้ายนี้หากท่านผู้อ่านมีเทคนิคดีๆ เพิ่มเติมสำหรับ iPhone 4 ก็ สามารถเข้ามาแชร์กันได้ บทความนี้น่าจะประโยชน์ต่อผู้อ่านทุกท่านไม่มากก็น้อย ทีมงานเว็บไซต์ ComVariety ขอขอบคุณทุกท่านที่แวะเข้ามาเยี่ยมชมครับ

อ้างอิง : Thaimobilecenter

1 ดาว2 ดาว3 ดาว4 ดาว5 ดาว (ยังไม่มีคนโหวต)
Loading ... Loading ...

114 Comments »

 • Burton Haynes said:

  I just want to mention I’m all new to blogging and really loved you’re web site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You really come with exceptional well written articles. Regards for sharing your blog site.

 • voyance : said:

  voyance gratuite en ligne ile de franceConsulter ce magnifique post : voyance en direct

 • check article said:

  Very good write-up. I certainly love this site. Keep it up!

 • franczyza said:

  Franczyza (the franchise)-ZigZac networks is a proven system that is based on a close and continuous cooperation between the legally and financially separate and independent enterprises: franchiser, which is a network of ZigZac and its individual franchisees. Franchise assumes also the flow of know-how of the franchisor to the franchisee throughout the duration of the franchise agreement. The essence is the granting of rights (and the adoption of obligations) through the conclusion of franchise agreements. Franchise agreement (franchise agreement) network ZigZac is a contract between the franchiser-ZigZac, and franczyzobiorcą; is included to unnamed. The parties are: franczyzny-Franczyzodawca (ZigZac network) is the Party granting rights (and imposing obligations) franchise. Entitles the recipient to use.

 • full article said:

  This is the perfect webpage for everyone who wishes to understand this topic. You realize a whole lot its almost hard to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject which has been written about for many years. Great stuff, just excellent!

 • official source said:

  In instances where using the net can a licensed psyciatrist write-up articles or blog posts (or blog sites) to help them to turn out to be in demand?

 • pompy ciepła said:

  Nazwa “pompa ciepła” jest użyta przez analogię do nazwy powszechnie znanej “pompy hydraulicznej” pompującej ciecz (najczęściej wodę) z niżej położonego zbiornika do zbiornika położonego wyżej. Zarówno “pompa hydrauliczna” jak i “pompa ciepła” potrzebują energii dostarczonej z zewnątrz. Kiedy ciepło płynie w naturalnym kierunku (od wyższej temperatury do niższej), przepływ tego ciepła może być wykorzystany do napędu silnika cieplnego podobnie jak przepływ wody płynącej grawitacyjnie z góry na dół napędza silnik hydrauliczny (turbinę wodną). Aby “zmusić” ciepło do płynięcia w odwrotnym kierunku (od temperatury niższej do wyższej) należy z zewnątrz dostarczyć energii do napędu, podobnie jak przy pompowaniu wody z dolnego zbiornika do górnego. Przy odpowiedniej konstrukcji “pompa ciepła” i “silnik cieplny” mogą być jednym urządzeniem, podobnie jak jednym urządzeniem mogą być pompa hydrauliczna i silnik hydrauliczny w elektrowni szczytowo-pompowej.zasobniki solarne

 • privatlån said:

  Generally I do not learn post on blogs, however
  I would like to say that this write-up very compelled
  me to check out and do it! Your writing style
  has been surprised me. Thanks, quite great post. Låna pengar snabbt

 • discover more said:

  Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 • panasonic telewizory said:

  It’s really a nice and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • lesbianporns net said:

  The next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read, nonetheless I really believed you’d have something useful to say. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

 • full content said:

  Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 • www zugs-teen-xtacy com said:

  Excellent write-up. I certainly appreciate this website. Thanks!

 • Acheter ecigarette said:

  Visiter ce superbe site web : Acheter cigarette ego-t

 • Anonymous said:

  Hi there! I just would like to give you a big thumbs up for the excellent information you have right here on this post. I’ll be coming back to your site for more soon.

 • read article said:

  The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 • great post said:

  Spot on with this write-up, I honestly think this web site needs far more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the info!

 • Edison Mehaffy said:

  Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect site.

 • go to smutlinxxx com said:

  I like reading an article that will make people think. Also, thanks for allowing for me to comment!

 • great post said:

  Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 • website hdapi com said:

  You ought to take part in a contest for one of the highest quality sites online. I’m going to highly recommend this site!

 • viagra said:

  whoah this weblog is wonderful i love studying your articles. Stay up the great paintings! You already know, many individuals are hunting around for this info, you could aid them greatly.

 • visit said:

  Just what is the optimal way to seek for blogging sites you would like?

 • franchising said:

  franchising (the franchise)-ZigZac networks is a proven system that is based on a close and continuous cooperation between the legally and financially separate and independent enterprises: franchiser, which is a network of ZigZac and its individual franchisees. Franchise assumes also the flow of know-how of the franchisor to the franchisee throughout the duration of the franchise agreement. The essence is the granting of rights (and the adoption of obligations). Franchise agreement (franchise agreement) network ZigZac is a contract between the franchiser-ZigZac, and franczyzobiorcą; is included to unnamed. The parties are: franczyzny-Franczyzodawca (ZigZac network) is the Party granting rights (and imposing obligations) franchise. Entitles the recipient to use a franchise package.

 • browse post said:

  Aw, this was an incredibly nice post. Taking the time and actual effort to generate a really good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and don’t seem to get anything done.

 • marketing said:

  I quite like reading an article that will make people think. Also, thank you for allowing me to comment!

 • partylite consultant website said:

  Just Browsing…

  While I was surfing today I noticed a excellent post about…

 • envo envelopes said:

  Wikia…

  Wika linked to this site…

 • Homepage said:

  What exactly is the recommended software systems to design internet sites and web logs?

 • check here said:

  Effective in Overcoming Objections…

  I very thankful to find this internet site on bing, just what I was searching for :D besides saved to bookmarks….

 • Heaven said:

  Digg…

  While checking out DIGG today I found this…

 • my company said:

  I am seriously new to web theme as I have no past have and know very small Web coding.. I only desire to know very well what the best software is to purchase to build blogging sites. I had delivered electronically CS5 Product Premiums with Dreamweaver and Photoshop, however i achieve this will be a a small amount of professional in my situation and expensive! !! . Does someone have ideas of system or techniques to develop online resources and personal blogs readily and cheap? . . Appreciate it! .

 • Mobile Websites said:

  News info…

  I was reading the news and I saw this really interesting topic…

 • How To Get A Bigger Penis said:

  hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your post on AOL? I require an expert on this area to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

 • High School Graduation said:

  My brother recommended I might like this website. He was entirely right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 • Foreign Policy said:

  whoah this weblog is excellent i like studying your articles. Keep up the good paintings! You recognize, a lot of persons are looking around for this information, you could aid them greatly.

 • Black Diamond Ring said:

  Well I truly liked reading it. This tip offered by you is very constructive for good planning.

 • Smart TV said:

  I savor, lead to I discovered just what I was having a look for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 • Sony Ericsson Xperia said:

  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 • have a peek at this site said:

  Just what is the recommended technology to style online pages and blogs and forums?

 • how to manifest your dreams said:

  Looking around…

  I like to browse around the online world, often I will go to Digg and read and check stuff out…

 • dre beats said:

  Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers,

 • Casual Dress said:

  It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 • Holiday Packages said:

  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too great. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is actually a tremendous website.

 • Classroom Design said:

  Wow, superb weblog structure! How long have you ever been running a blog for? you made blogging glance easy. The full look of your website is wonderful, let alone the content!

 • SEO Marketing said:

  Hello, Neat post. There is an issue along with your web site in web explorer, might test this¡K IE still is the market leader and a huge portion of other people will miss your excellent writing because of this problem.

 • Aston Martin said:

  I as well as my buddies have been checking the great ideas found on the website and then unexpectedly came up with a horrible suspicion I had not expressed respect to the web blog owner for those strategies. My men were definitely as a consequence joyful to study all of them and now have extremely been loving those things. Appreciate your truly being very thoughtful as well as for considering varieties of helpful areas most people are really desperate to be aware of. My very own sincere apologies for not saying thanks to you sooner.

 • Credit Management said:

  Thanks so much for giving everyone an exceptionally superb chance to read from this site. It’s always very ideal and as well , full of fun for me personally and my office fellow workers to visit the blog really three times a week to find out the latest stuff you will have. And definitely, I’m also certainly motivated for the surprising points served by you. Some two points on this page are unequivocally the most beneficial I’ve had.

 • Financial Consultant said:

  Hello, i think that i saw you visited my website thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • Vinyl Wall Art said:

  Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you ever been blogging for? you make running a blog look easy. The full glance of your web site is wonderful, as neatly as the content material!

 • Mitsubishi Lancer said:

  I have read some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to create one of these excellent informative website.

 • Decorative Panels said:

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 • High Tech Gadget said:

  A person essentially lend a hand to make severely posts I would state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I amazed with the research you made to create this actual publish extraordinary. Magnificent job!

 • Real Estate Business said:

  I have to convey my passion for your generosity giving support to folks that must have help on this one niche. Your very own commitment to passing the message up and down turned out to be exceptionally insightful and has surely empowered individuals much like me to realize their dreams. Your useful guideline implies a whole lot to me and much more to my peers. With thanks; from each one of us.

 • Spa Treatments said:

  Excellent web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks on your effort!

 • Vinyl Flooring said:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 • Court Cases said:

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

 • Carpet Tiles said:

  I am also commenting to let you understand of the outstanding discovery my wife’s princess developed going through your webblog. She learned many issues, which included what it is like to possess a wonderful teaching heart to have folks clearly grasp some complicated issues. You undoubtedly did more than her expected results. Thanks for presenting such productive, dependable, informative and easy tips on this topic to Mary.

 • Cruise Vacations said:

  I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 • Residential Property said:

  It¡¦s in point of fact a great and helpful piece of info. I¡¦m glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 • Kitchen Flooring said:

  Good day very cool blog!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally¡KI am happy to find a lot of helpful information here in the publish, we’d like work out extra strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 • Alternative Fuel said:

  you’re really a just right webmaster. The web site loading velocity is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a fantastic activity on this topic!

 • http://medicalcybrarian.com said:

  Decouvrir ce excellent post : Acheter liquide ecigarette

 • Business Opportunities said:

  Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 • Geothermal Energy said:

  I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :)

 • Parquet Flooring said:

  I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 • Weight Loss said:

  I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

 • dre beats said:

  he iPod’s strengths are its web browsing and apps.

 • dr dre beats said:

  Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch,

 • Cheap mulberry blog said:

  I must express my thanks to you for bailing me out of such a issue. Because of exploring through the the web and getting suggestions which are not productive, I thought my life was gone. Living without the presence of strategies to the difficulties you’ve sorted out through your main guideline is a serious case, and the ones which could have in a negative way affected my entire career if I hadn’t come across your blog. The mastery and kindness in playing with all the stuff was vital. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a stuff like this. I am able to at this time look ahead to my future. Thanks for your time so much for your professional and results-oriented help. I won’t think twice to refer your web sites to any individual who would like assistance on this issue.
  Cheap mulberry blog http://www.fisherassoc.co.uk/dbimgs/mulberry-sale/index.html

 • mulberry group plc Sale said:

  Hello, I just wanted to mention, you’re dead wrong. Your blog doesn’t make any sense.
  mulberry group plc Sale http://www.cwasu.org/images/mulberry-handbags/index.html

 • Cheap annie oakley perfume said:

  It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!
  Cheap annie oakley perfume http://www.rsmelamine.com/flash/oakley/index.html

 • Cheap mulberrys said:

  Good day very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds additionallyI’m satisfied to find a lot of helpful information here in the put up, we’d like work out extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .
  Cheap mulberrys http://www.penninetrent.co.uk/style/mulberry-sale/index.html

 • cheap mulberry bag said:

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.
  cheap mulberry bag http://www.heartandsoulrestaurant.co.uk/style/mulberry-sale/index.html

 • Cheap mulberry careers said:

  Heya i抦 for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.
  Cheap mulberry careers http://www.iworkwear.co.uk/Data/mulberry-bags/index.html

 • good post said:

  Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 • visit their website said:

  Are you ready for most desirable internet sites and weblogs centered on literature and viewing?

 • Consulter voyance said:

  voyance gratuite immediate toulouseDecouvrir mon magnifique site web : voyance par telephone gratuite

 • Annalisa said:

  Fantastic interpret, I emphatically accepted this onto a colleague who was doing a little investigation on that. With he really bought me dine for the reason that I set up it for him smile Hence let me rephrase that: Thanks for lunch!

 • Trish said:

  Merely a smiling visitor here to distribute the adore (:, btw outstanding design. “Competition is a painful entity, excluding it produces fantastic results.” by Jerry Flint.

 • check website said:

  Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 • Toronto Indian Jewellery said:

  Hi exceptional site! Does running a weblog similar to this take a terrific deal of perform? I’ve absolutely no knowledge in programming but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyways, really should you’ve got any suggestions or strategies for new blog owners please share. I comprehend this really is off subject but I basically needed to ask. Thanks!

 • hamburger said:

  Hamburger zawsze i tylko najlepszy jest w sieci ZigZac.

 • http://www.ebainet.com/venus.php said:

  Is there a copyright or anything on content in Youtube videos?

 • Virgina said:

  Woh I similar to your gratify, saved in support of you to favorites!.

 • Racial Discrimination said:

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 • Academic Writing said:

  Thanks for some other wonderful post. Where else may anybody get that type of info in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation next week, and I am on the look for such information.

 • Girls Clothing said:

  I simply desired to say thanks once more. I’m not certain what I might have sorted out in the absence of the actual ideas shown by you concerning that concern. It actually was a frightful scenario in my circumstances, however , encountering a specialised way you handled that forced me to cry with joy. I will be happier for this support and in addition hope that you find out what an amazing job you are undertaking instructing other individuals all through your web site. I know that you haven’t come across all of us.

 • Innovative Technology said:

  Excellent blog here! Also your web site rather a lot up fast! What web host are you the usage of? Can I get your affiliate link to your host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 • Sony Ericsson Xperia said:

  I have been examinating out a few of your articles and i can state pretty clever stuff. I will make sure to bookmark your website.

 • belstaff leather jacket said:

  I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 • Pearl Necklace said:

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 • Family Vacations said:

  Useful information. Lucky me I discovered your website accidentally, and I’m stunned why this coincidence did not took place in advance! I bookmarked it.

 • SEO Optimization said:

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already ;) Cheers!

 • Lamborghini Gallardo said:

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a tremendous site.

 • Business Ideas said:

  I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 • Financial Consultant said:

  hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again soon..

 • venus factor review said:

  I need to understand exactly where accurately to stick the code on my template in my web site to make sure that the ‘Digg It’ Button demonstrates up for every and every submit of mine.. . Also If I would like to indicate the number of diggs I got on among my blog publish exactly where do I clearly show it? In which exactly do I put the code? And the place do I have the code from? Many thanks for supporting me with this particular..

 • Financial Planner said:

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 • Interactive Learning said:

  hi!,I really like your writing so a lot! share we communicate extra approximately your article on AOL? I require a specialist on this space to solve my problem. May be that is you! Looking forward to peer you.

 • Bedroom Design Ideas said:

  excellent points altogether, you just gained a logo new reader. What would you recommend in regards to your submit that you just made some days ago? Any positive?

 • Chevy Engines said:

  I precisely needed to appreciate you again. I’m not certain the things that I would have handled without these concepts discussed by you regarding this industry. It absolutely was a frightening scenario in my view, however , coming across your specialised tactic you processed that forced me to jump over contentment. I am thankful for this help and in addition have high hopes you really know what an amazing job that you are doing instructing some other people via a web site. More than likely you have never got to know all of us.

 • Living Room Ideas said:

  Hello, Neat post. There is an issue together with your web site in web explorer, would check this¡K IE still is the marketplace chief and a large element of people will pass over your magnificent writing because of this problem.

 • Future Technology said:

  I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 • Real Estate Business said:

  Hey, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 • gucci bags said:

  the item is extremely very doesn’t bring out and about easily we currently have 10 pairs for gucci bags Several turn out to be vintage shorts i’ve truly him or her for red gray black and additionally saying just about all pleasant even while never bring these people on a daily basis mainly because they are going to duplicate time beyond regulation overall they are really very good

 • Interactive Learning said:

  I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 • Commercial Carpet said:

  hey there and thank you for your information – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

 • Modern Bathroom said:

  I am always looking online for ideas that can benefit me. Thx!

 • south africa safari said:

  I keep listening to the news speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 • ceramic tile said:

  You actually make it seem really easy with your presentation but I to find this topic to be actually something that I feel I would never understand. It kind of feels too complicated and extremely vast for me. I am taking a look ahead on your subsequent publish, I¡¦ll attempt to get the hang of it!

 • Laminate Flooring said:

  hi!,I really like your writing very a lot! proportion we keep in touch more approximately your article on AOL? I require an expert on this house to resolve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to see you.

 • Home Furnishing said:

  It is really a nice and useful piece of info. I am glad that you just shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • Lactose Intolerance said:

  I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I absolutely liked reading everything that is posted on your website.Keep the stories coming. I loved it!

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.