Home » มุมสุขภาพ

“ลำไย” ธรรมชาติบำบัด

วันนี้เราขอพูดถึง “ลำไย” เพราะอยู่ในช่วงฤดูกาลพอดี หารับประทานได้ง่าย คงเหมือนเดิม อยากให้ท่านผู้อ่านที่ชอบการรับประทานผลไม้เข้าใจถึงคุณประโยชน์ที่ร่างกายได้รับ ขณะเดียวกันท่านที่ไม่ค่อยรับประทานผลไม้จะได้ให้ความสำคัญกับผลไม้

โดยทั่วไปแล้ว ชาวบ้านชาวช่องมักทราบเพียงว่า ผักผลไม้ หรืออะไรก็ตามแต่ มีธาตุอาหาร แต่มักไม่ค่อยรู้อะไรชัด จึงอยากให้ผู้อ่านได้สาระอย่างละเอียดอีกสักหน่อย หนังสือสุขภาพดีมีขาย จะบอกทั้งประโยชน์ทางโภชนาการ และโทษบางอย่างสำหรับบางคนที่ไม่สามารถรับประทานได้ เช่นใครมีอาการเจ็บคอ มีเสมหะ เป็นแผลอักเสบมีหนอง ห้ามรับประทานลำไย

ทำไมจึงห้าม ขอขยายความต่อ…ลำไยมีความหวานมาก น้ำตาลคืออาหารของเชื้อโรค ป่วยแล้วกินของผิดโบราณบอกแสลง อย่างนี้เรียกแสลงลำไย คือไม่ควรกิน หรือกินไม่ได้ แต่ลำไยก็มีส่วนดีมากมาย ลำไยมีคุณสมบัติเป็นยาสู้ได้ตั้ง 10 โรค ที่ผมจะพูดถึงคือโรคเกี่ยวกับสมอง ว่ากันโรคเดียวก่อน…คือ เครียด…นอนไม่ค่อยหลับ

การนอนไม่หลับในที่นี้หมายถึงผู้ป่วย เมื่อถึงเวลานอนแล้วนอนไม่ค่อยหลับหรือบางคนรุนแรงถึงขั้นนอนไม่หลับเอาเลย โรคนี้มีหลายสาเหตุ…เปิดเรื่องมาก็บอกแล้วว่าเครียด…นอนไม่หลับ…ปัญหาหนึ่งของการนอนไม่หลับเกิดจากความเครียด ความเครียดนั้นเป็นอาการทั้งหาสาเหตุพบและไม่พบ ผู้ป่วยจำนวนมากรู้ตัวเองว่าเครียดอะไร ปัญหาในครอบครัว หนี้สิน ปัญหาการงาน…ฯลฯ อย่างนี้แก้ไขไม่ยาก เพราะรู้เหตุรู้ที่มาของความเครียด เช่นปัญหาครอบครัว ลูกเกเร พอลูกยอมฟังเปลี่ยนพฤติกรรมความเครียดก็ไป เป็นหนี้ ใช้หนี้จบความเครียดก็จบตาม ความเครียดที่รู้สาเหตุสู้ได้ไม่ยาก หมดความเครียดก็หลับสบาย

เครียดไม่รู้สาเหตุนี่สิยากมาก…ไม่รู้จะหาทางออกทางไหน ปัญหาเรื่องเงินก็ไม่มี ลูกๆ ก็ดีทุกคน เบาหวาน ความดัน หัวใจ ไปตรวจแล้วก็ไม่พบ ไม่รู้ว่าเครียดอะไรจึงนอนไม่หลับ ถึงเวลาทุกคนหลับกันทั้งบ้าน เราคนเดียวพลิกตัวทั้งคืน นอนตั้งแต่หัวค่ำไปหลับตี 2 บางคืนได้หลับเกือบสว่าง ปัญหาที่ตามมาร่างกายพักผ่อนไม่เพียงพอ ก็ต้องหลับกลางวัน ร่างกายทนไม่ไหวง่วงหลับไปเอง บางรายพยายามฝืนไม่ยอมนอน แต่ถูกร่างกายบังคับเผลอนิดเดียววูบไปแล้ว คราวนี้ตกค่ำนอนไม่หลับอีก

บางรายไม่ใช่ กลางคืนไม่หลับ กลางวันก็ยังไม่ง่วง โรคนี้เป็นกันเรื้อรังยาวนับปี ไปพบแพทย์ แพทย์ให้ยากล่อมประสาทบ้าง ยานอนหลับบ้าง สุดท้ายต้องเพิ่มโดสยา ซึ่งไม่ควรทำ แล้วมันยิ่งเครียด หน้าตาจะไม่อยากรับแขกเพราะเริ่มยิ้มไม่เป็น พูดจาอะไรดูเหมือนจริงจังไปหมดทุกเรื่อง ควบคุมอารมณ์ไม่อยู่ เรื่องนิดเรื่องน้อยกลายเป็นเรื่องใหญ่ไปหมด

ถามว่าคุณมีอาการอย่างนี้บ้างไหม หรือมีมานานแล้ว…?

ผมจะบอกให้ทราบว่าคุณกำลังอยู่ในภาวะความเครียดแฝง เป็นภาวะที่คุณไม่รู้ตัวว่ากำลังเครียด จะเรียกว่าเป็นโรควิตกจริต หรือวิตกกังวลก็ได้

บางครั้งไม่ใช่เรื่องของเราแต่ไปเครียด บางคนนั่งรถไปกับเพื่อนรถติด ตัวเองก็ไม่ได้ขับแต่เครียด มันเป็นภาวะควบคุมอารมณ์ตัวเองไม่ได้ บางรายดูภาพยนตร์ดูการแสดงบางเรื่อง เนื้อหาของมันมีแต่เรื่องร้ายๆ ก็เครียด กลับบ้านแล้วนอนไม่หลับ อีกปัญหาหนึ่งที่เครียดกันมาก มีงานวิจัยออกมา…ความเครียดที่เกิดจากสายสัมพันธ์ในครอบครัว ไม่เกี่ยวกับปัญหาปากท้องเงินทองอะไรเลย เป็นเรื่องที่คนนั้นห่วงคนนี้คนนี้ห่วงคนนั้น เรื่องในบ้าน หรือของญาติพี่น้องถือเป็นเรื่องใหญ่ ใครเป็นเขยเป็นสะใภ้คนบ้านนี้อาจปวดหัวแล้วเครียดตามด้วยความรำคาญ ที่คนพวกนี้รักกันเหลือเกิน

งานวิจัยยืนยันว่า…โรคนี้คนอีสานเป็นมากที่สุด…ไอ้โรคห่วงพี่ห่วงน้องนี่แหละ   ผมเรียกมันว่า “โรคน้ำใจ” จะเป็นอะไรที่วุ่นวายมากหากคนจากกรุงเทพฯ กลับไปบ้าน คนทางโน้นต้อง เตรียมสีข้าวใส่กระสอบ ปลาร้าปลาแดก ต้องให้ไปกินกรุงเทพฯ ทุกคนเชื่อว่าข้าวที่บ้านตัวเองปลูกอร่อยกว่าข้าวที่อื่น ปลาร้าก็หอมกว่าที่ไหนๆ น้ำใจของคนอีสานได้กลายเป็นโรคขึ้นมาโรคหนึ่ง แต่ผมก็ว่าดีนะโรคชนิดนี้ เพราะที่จริงเรื่องของน้ำใจคนไทยทั่วไปมีอยู่แล้ว แต่ของคนอีสานมีมากกว่า บางครั้งมากเกินไปจนเครียดเพราะวิตกกังวล

แม้แต่คนทางอีสานเข้ากรุงเทพฯ ใครอยู่กรุงเทพฯ จะขาดตกบกพร่องไม่ได้เช่นกัน อย่างน้อยต้องหาเวลาไปไหว้พ่อใหญ่แม่ใหญ่ให้ได้ ข้าวปลาอาหาร ส้มตำ ลาบ น้ำตก ต้องหาให้กินอิ่มหนำทุกมื้อ อยู่อีสานก็กินอย่างนี้ มากรุงเทพฯ ก็ยังได้กิน เพราะคนอีสานส่วนใหญ่มักติดวัฒนธรรมเดิม โดยเฉพาะวัฒนธรรมการกิน ถ้าได้กินของตัวเองที่กรุงเทพฯ แล้วจะพึงพอใจ ไม่มีให้กินเดี๋ยวเครียดอยากกลับบ้าน เดือดร้อนลูกหลานอีกต้องรีบพาไปส่ง ต่างจากคนกรุงเทพฯ แท้ ฉันไม่ว่างฉันก็ไม่สนใจใคร แต่คนอีสานทำอย่างนี้ไม่ได้

ความรักความห่วงใยของคนอีสานเหนียวแน่นมาก…ใครมีพฤติกรรมดังกล่าวอาจเกิดความเครียดโดยไม่รู้ตัวและไม่รู้สาเหตุ…ที่จริงยังมีความเครียดแฝงจากปัญหาอื่นอีก แต่ตัวอย่างของอีสานดูเป็นรูปธรรมชัดเจน ความเครียดจากเรื่องของงานก็มาก ทำงานไม่ทัน ส่งของให้ลูกค้าไม่ได้ เมื่อเป็นปัญหาซ้ำซากความเครียดจะมาทันที แต่ไม่รู้ตัวเพราะคนรุ่นใหม่มีวิธีเบี่ยงเบนความสนใจจากความเครียด แต่ความเครียดมันก็ยังอยู่ ไม่ว่าตกเย็นจะไปนั่งดื่ม ไปร้องคาราโอเกะ กลายเป็นเรื่องหลอกตัวเอง

ความเครียดดังกล่าวบางรายไปแสดงอาการที่ต้นคอ ลงหัวไหล่ ลงแผ่นหลังตอนบน…เบื้องต้นผู้ป่วยไม่ทราบสาเหตุ คิดว่าเป็นความเมื่อยล้าจากการทำงาน ก็ไปหาหมอนวด นวดแล้วหายปวด แต่หายไม่นาน มันรู้สึกตึงล้าทั้งวันก่อปัญหาคือ ความรำคาญ กระทั่งทนไม่ไหวตัดสินใจไปพบแพทย์ แพทย์ผู้มีประสบการณ์สามารถบอกได้ทันทีว่าท่านเครียด เครียดแบบไม่รู้ตัวนี่แหละ ยิ่งแย่เข้าไปใหญ่เมื่อรู้ว่าตัวเครียด ยิ่งเครียดหนัก คราวนี้ส่งผลถึงการนอนชัดเจน…นอนไม่หลับ กระสับกระส่าย หลับๆ ตื่นๆ นอน ห้องแอร์เย็นๆ ก็ว่าปวดฉี่ อาการของโรคที่หนัก คือหลับยาก หลับแล้วตื่นง่าย หลับได้ในเวลาสั้นๆ ร่างกายโทรม เหมือนเดิมไปพบแพทย์ก็ได้ยามา กินนานเข้าต้องเพิ่มยา พอดื้อยาก็เปลี่ยนยา

โรคเครียดแล้วพานให้หลับยาก…ผู้ป่วยต้องใช้วิธีออกกำลังกายก่อน ทรมานร่างกายให้อ่อนล้าบ้าง เริ่มต้นจากเบาๆ เช่น เดินหรือแกว่งแขน จ๊อกกิ้งระยะทางสั้นๆ ไปช้าๆ ให้เหงื่อซึมออกบ้าง…”แล้วลองหาลำไยมารับประทาน” ช่วงนี้กำลังเป็นหน้าลำไย ในเนื้อลำไยมีสารอาหารหลายตัว แต่ยังไม่ขอพูด ขออธิบายข้ามขั้นตอนก่อน…ในเนื้อลำไยมีน้ำตาลมาก หากรับประทานลำไยหลังอาหาร น้ำตาลจากลำไยจะไปเปลี่ยนรูปเป็นแอลกอฮอล์ในกระเพาะอาหาร ท่านพอนึกภาพออกหรือยังว่า การรับประทานลำไยหลังอาหารจะเกิดอาการง่วง…

คราวนี้ท่านจะหลับได้ลึกขึ้น จะให้ดีต้องรับประทานลำไยข้าวเหนียวเปียก ทั้งลำไยทั้งข้าวเหนียวให้น้ำตาลต่อร่างกายมากทั้งคู่ แต่ท่านต้องไม่เป็นเบาหวาน ไม่มีปัญหาเรื่องไขมันส่วนเกิน เป็นสองโรคนี้อยู่กินไม่ได้     บางรายบอกสูตรของหมอใบไม้เยี่ยมยอดมาก ขนาดว่าต้องเตรียมตัวนอนเลยทันทีหลังอาหาร คือต้องอาบน้ำให้เรียบร้อยก่อนอาหารมื้อค่ำ พอเปิบข้าวเหนียวเปียกลำไย รีบไปแปรงฟัน นั่งเอนดูทีวีเท่านั้นพักเดียวปล่อยเสียงกรนออกมาแล้ว

…ขอให้หลับฝันดีทุกคน

ที่มา : หนังสือพิมพ์บ้านเมือง

1 ดาว2 ดาว3 ดาว4 ดาว5 ดาว (ยังไม่มีคนโหวต)
Loading ... Loading ...

136 Comments »

 • Burton Haynes said:

  I just want to mention I’m beginner to blogging and site-building and definitely loved you’re blog. More than likely I’m want to bookmark your website . You really have very good posts. Thanks a bunch for revealing your website page.

 • voyance sans attendre said:

  lire horoscope gratuite ile de franceConsulter mon magnifique post : voyance gratuite en ligne

 • www.sexovisa.com said:

  Aw, this was an extremely good post. Finding the time and actual effort to produce a top notch article… but what can I say… I hesitate a lot and never manage to get anything done.

 • Cures for depression said:

  Dreary Day…

  It was a dreary day here yesterday, so I just took to piddeling around online and found…

 • franczyza said:

  Franczyza (the franchise)-ZigZac networks is a proven system that is based on a close and continuous cooperation between the legally and financially separate and independent enterprises: franchiser, which is a network of ZigZac and its individual franchisees. Franchise assumes also the flow of know-how of the franchisor to the franchisee throughout the duration of the franchise agreement. The essence is the granting of rights (and the adoption of obligations) through the conclusion of franchise agreements. Franchise agreement (franchise agreement) network ZigZac is a contract between the franchiser-ZigZac, and franczyzobiorcą; is included to unnamed. The parties are: franczyzny-Franczyzodawca (ZigZac network) is the Party granting rights (and imposing obligations) franchise. Entitles the recipient to use.

 • www.sexo-cam.com said:

  I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 • Homes for Sale in Naperville said:

  Digg…

  While checking out DIGG today I noticed this…

 • website dans-porn-links com said:

  Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 • Låna pengar snabbt said:

  I am really delighted to glance at this website posts which carries plenty of
  helpful data, thanks for providing such information.
  Låna pengar snabbt

 • zasobniki solarne said:

  Sprężarkowe pompy ciepła realizują obieg termodynamiczny (obieg Lindego), będący odwróceniem obiegu silnika cieplnego. Ciepło jest pobierane przez parujący ciekły czynnik roboczy znajdujący się pod niskim, stałym ciśnieniem [ciepło przemiany fazowej] czynnik termodynamiczny (freon, amoniak, dwutlenek węgla) w parowniku (dolne źródło ciepła), i dalej jako para trafia do sprężarki, gdzie rośnie jej ciśnienie oraz energia wewnętrzna. Para pod wysokim, stałym ciśnieniem oddaje ciepło skraplając się w wymienniku ciepła – skraplaczu (górne źródło ciepła) i czynnik w postaci cieczy przez zawór dławiący, lub rurkę kapilarną, lub turbinę rozprężną gdzie następuje spadek ciśnienia, trafia z powrotem do parownika.pompy ciepła

 • Done for You Sales Funnels said:

  Yahoo results…

  While searching Yahoo I discovered this page in the results and I didn’t think it fit…

 • good article said:

  Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 • Anonymous said:

  Visiter mon magnifique site : e-liquide cigarette

 • article of please-bang-my-wife.net said:

  Howdy! I simply want to give you a big thumbs up for the great information you have got right here on this post. I am returning to your website for more soon.

 • Watch Hong Kong Movies said:

  Its hard to find good help…

  I am regularly proclaiming that its difficult to get quality help, but here is…

 • zugs-teen-xtacy.com said:

  I’m pretty pleased to find this web site. I need to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every little bit of it and I have you saved to fav to check out new stuff on your site.

 • les stéroides said:

  I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again!

 • click over here now said:

  I am genuinely a novice to web model while i have zero prior enjoy and know very small Web-page coding.. I only desire to find out what the number one software package is to purchase to develop web logs. I have obtained CS5 Design and style Rates with Photoshop and Dreamweaver, nonetheless figure out this really is a minimal advanced in my opinion and expensive! !! . Does anybody have suggestions of software program or different methods to improve online resources and websites readily and inexpensive? . . Appreciate it! .

 • kendalls library.com said:

  Can I simply just say what a relief to uncover somebody who genuinely knows what they’re talking about online. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people have to look at this and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular since you surely possess the gift.

 • check article in formedplate.com said:

  Excellent write-up. I definitely appreciate this website. Thanks!

 • atrakcje turystyczne said:

  Can I just say what a relief to discover a person that truly knows what they are talking about on the net. You actually know how to bring a problem to light and make it important. More people should look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular given that you certainly have the gift.

 • browse link said:

  Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 • go to link said:

  This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 • check over here said:

  I would love to develop a web page but.. I’m unsure what kind of blogs make the most traffic? What kind of blogging sites does a person search? I mainly search photo blog sites and vogue blog pages. Just getting a poll on this page many thanks! .

 • directory said:

  My own perpetually is placed at the end within the range and does not report while i publish enjoy it does for some individuals, even so on my own friend’s sites they have added me to their blog moves. Is that this a atmosphere that I need to vary or perhaps is this a selection that they have built? .

 • discover more said:

  I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy I found this in my hunt for something concerning this.

 • viagra said:

  You are my inhalation, I possess few blogs and sometimes run out from post :). “To die for a religion is easier than to live it absolutely.” by Jorge Luis Borges.

 • freelancer said:

  Hi, I do think this is a great website. I stumbledupon it ;) I may revisit once again since I bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 • read post said:

  The very next time I read a blog, I hope that it does not disappoint me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read through, however I really believed you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you can fix if you were not too busy searching for attention.

 • franchising said:

  franchising (the franchise)-ZigZac networks is a proven system that is based on a close and continuous cooperation between the legally and financially separate and independent enterprises: franchiser, which is a network of ZigZac and its individual franchisees. Franchise assumes also the flow of know-how of the franchisor to the franchisee throughout the duration of the franchise agreement. The essence is the granting of rights (and the adoption of obligations). Franchise agreement (franchise agreement) network ZigZac is a contract between the franchiser-ZigZac, and franczyzobiorcą; is included to unnamed. The parties are: franczyzny-Franczyzodawca (ZigZac network) is the Party granting rights (and imposing obligations) franchise. Entitles the recipient to use a franchise package.

 • Jacqualine Dissinger said:

  I was vastly thrilled to find this situate proceeding google.I sought to say recognition to you with regard to this first-rate article!! I certainlyliked every insufficiently bit of it and I’ve you bookmarked to look hooked on new things you post.

 • look at here said:

  What is the top software applications to build websites and internet resources?

 • partylite consultant said:

  Dreary Day…

  It was a dreary day here yesterday, so I just took to piddeling around on the internet and realized…

 • bubble envelopes said:

  Its hard to find good help…

  I am constantnly saying that its hard to find quality help, but here is…

 • Chat Line said:

  Effective in Overcoming Objections…

  I really pleased to find this internet site on bing, just what I was looking for :D too saved to favorites….

 • princess house consultant said:

  Wikia…

  Wika linked to this place…

 • best male enlargement pills said:

  Tumblr article…

  I saw a writer talking about this on Tumblr and it linked to…

 • see this said:

  How to try to get google and bing adsense keep track of my all 3 web blogs and two websites ?

 • admin said:

  I needed to compose you the tiny note to finally say thank you the moment again considering the fantastic tactics you’ve shared at this time. It is quite shockingly open-handed with you to provide publicly precisely what most people could possibly have offered for an electronic book to get some profit for themselves, most notably given that you might well have tried it if you ever wanted. These pointers additionally served like a fantastic way to know that some people have the identical interest just as my personal own to find out much more around this problem. I am sure there are a lot more pleasant occasions up front for people who looked at your website.

 • moved here said:

  I would really like to create a internet site but.. I’m uncertain which kind of blogs obtain the most traffic? Which kind of web sites does a person surf? I for the most part surfing digital photo websites and style web blogs. Just ending up with a survey these appreciate it! .

 • Disinformation plot propaganda said:

  Informative and precise…

  Its difficult to find informative and precise information but here I found…

 • God said:

  Looking around…

  I like to surf in various places on the online world, often I will go to Stumble Upon and follow thru…

 • http://www.youtube.com/watch?v=hRDG9nRE4OQ said:

  Howdy! I just want to give an enormous thumbs up for the nice data you’ve here on this post. I will likely be coming back to your weblog for extra soon.

 • Mobile Websites said:

  Dreary Day…

  It was a dreary day here yesterday, so I just took to piddeling around on the internet and found…

 • Jeremy Madvin said:

  Yahoo results…

  While searching Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit…

 • money said:

  Yahoo results…

  While browsing Yahoo I found this page in the results and I didn’t think it fit…

 • How To Make Your Penis Bigger said:

  I’m really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A handful of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix this problem?

 • Full Report said:

  Put differently, how can i look for weblogs which fit what I want to find about? Does anyone realize how to Search through blogs and forums by area of interest or regardless of what on blog writer? .

 • http://www.youtube.com/watch?v=CHVLW7meVig said:

  Someone necessarily assist to make critically articles I would state. This is the first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to make this actual post extraordinary. Wonderful task!

 • Acheter cigarette ego-t said:

  Decouvrir ce nouveau site web : Acheter accessoires ego-t

 • Interactive Learning said:

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 • Bedroom Design Ideas said:

  I am not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 • Business Insurance said:

  Helpful info. Fortunate me I discovered your website by chance, and I’m shocked why this twist of fate did not came about in advance! I bookmarked it.

 • Automotive Repair said:

  I have been checking out some of your posts and i must say pretty good stuff. I will surely bookmark your blog.

 • GPS Navigation said:

  Generally I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

 • Marketing Strategy said:

  It¡¦s really a nice and useful piece of information. I am glad that you just shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 • Facial Treatment said:

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 • Vinyl Wall Art said:

  Great website! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

 • Best Antivirus said:

  Hello.This article was really interesting, particularly since I was investigating for thoughts on this subject last Thursday.

 • Foreign Policy said:

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 • dre beats said:

  Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch,

 • Smart Phone said:

  I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend :)

 • Bathroom Design said:

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

 • Cocktail Dress said:

  Thanks so much for providing individuals with remarkably spectacular opportunity to check tips from this website. It’s usually very superb and as well , stuffed with a great time for me personally and my office co-workers to visit your website no less than thrice in 7 days to learn the fresh items you will have. And definitely, I’m so certainly fulfilled for the awesome tricks you give. Some 4 points in this posting are clearly the most effective we’ve had.

 • SEO Marketing said:

  I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 • venus factor review said:

  What i don’t understood is actually how you’re not really much more well-liked than you might be now. You’re so intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, produced me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

 • Parquet Flooring said:

  Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal site.

 • Website Design Services said:

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 • Samsung Galaxy Tab said:

  Fantastic web site. Lots of helpful info here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks for your sweat!

 • Interactive Learning said:

  I wish to voice my passion for your kind-heartedness in support of folks that need assistance with this issue. Your real dedication to getting the message throughout ended up being surprisingly advantageous and have specifically enabled individuals like me to arrive at their dreams. Your own invaluable help and advice denotes this much to me and additionally to my peers. Warm regards; from all of us.

 • Solar Technology said:

  I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

 • right here said:

  Just what are the finest internet sites and blogs dedicated to literature and examining?

 • Real Estate Business said:

  hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, since I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective exciting content. Make sure you update this again very soon..

 • Child Abuse said:

  Hey very cool web site!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also¡KI’m satisfied to search out numerous useful information right here within the post, we want work out extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • Environmental Issues said:

  I carry on listening to the news speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

 • Low Calorie Diet said:

  Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too great. I actually like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is actually a wonderful site.

 • Residential Property said:

  I just could not go away your web site prior to suggesting that I really loved the usual info an individual provide on your guests? Is gonna be again continuously to check out new posts

 • Girls Clothing said:

  Thank you for every other informative website. Where else could I am getting that type of info written in such an ideal way? I have a undertaking that I’m simply now working on, and I’ve been at the look out for such information.

 • Tourist Attractions said:

  You actually make it seem really easy together with your presentation but I to find this matter to be actually something which I feel I might never understand. It kind of feels too complex and very extensive for me. I am taking a look forward in your next put up, I will try to get the grasp of it!

 • Business Loans said:

  I do agree with all the concepts you have offered for your post. They are very convincing and can certainly work. Still, the posts are too short for novices. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 • Hot Stone Massage said:

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 • Modern Dining Room said:

  I as well as my guys were actually analyzing the excellent information on the website while all of a sudden came up with a terrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for those secrets. The boys became consequently passionate to read all of them and already have very much been making the most of them. Appreciate your simply being indeed thoughtful and then for choosing this kind of magnificent information millions of individuals are really eager to be informed on. Our own honest apologies for not saying thanks to you sooner.

 • dr dre beats said:

  Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos,

 • cheap mulberry bag said:

  Generally I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice post.
  cheap mulberry bag http://www.heartandsoulrestaurant.co.uk/style/mulberry-sale/index.html

 • BRIXTON snapback hats wholesale said:

  Iˇve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this info So iˇm happy to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most for sure will make certain to donˇt put out of your mind this website and give it a glance on a constant basis.
  BRIXTON snapback hats wholesale http://www.rsmelamine.com/image/hats/index.html

 • Cheap mulberry blog said:

  Iˇll immediately grab your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.
  Cheap mulberry blog http://www.fisherassoc.co.uk/dbimgs/mulberry-sale/index.html

 • purple mulberry bag said:

  Hurrah, that’s what I was searching for, what a information! existing here at this weblog, thanks admin of this web page.
  purple mulberry bag http://www.iworkwear.co.uk/Data/mulberry-bags/index.html

 • voyance said:

  consultation horoscope par telephone de marseilleConsulter notre superbe blog : voyance gratuite immediate

 • voyance gratuite en ligne said:

  voyance gratuite en direct ile de franceDecouvrir le magnifique post : voyance gratuite immediate

 • Alice said:

  Aw, this was a very fine column. Popular reflection I fancy to engrave similar to this – intriguing period and genuine exertion to achieve an superb piece is fantastically rare…

 • check website said:

  I was pretty pleased to uncover this web site. I want to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely enjoyed every part of it and I have you bookmarked to see new things in your web site.

 • dr dre beats said:

  The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine.

 • Barb said:

  Regards regarding helping outdated and about, clear in order. Proviso to start with you never work, get hold of out qualification your loser becomes anything. by Overheads Lyon.

 • Chains said:

  Thanks a whole lot for sharing this with all of us you basically know what that you are speaking about! Bookmarked. Kindly also pay a visit to my website =). We could possess a link exchange contract amongst us!

 • follow this page said:

  Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 • venus factor review said:

  Fair use provisions of the copyright law allow for limited copying or distribution of published works without the author’s permission in some cases. Examples of fair use of copyrighted materials include quotation of excerpts in a review or critique, or copying of a small part of a work by a teacher or student to illustrate a lesson.. . This is what a i found somewhere.. So can i upload short excerpts of copyrighted content there?.

 • Charlyn said:

  My wife and i ended up being now lucky Jordan managed to finish up his survey through the entire precious recommendations he got from your very own web pages. It’s not at all simplistic to simply find yourself handing out instructions which often many others may have been trying to sell. So we fully grasp we now have the blog owner to give thanks to for this. The entire illustrations you have made, the straightforward site navigation, the relationships you assist to foster – it’s most remarkable, and it’s really aiding our son in addition to the family recognize that the situation is amusing, which is quite indispensable. Many thanks for all the pieces!

 • hamburger said:

  Hamburger działa kojąco na podniebienie. Hamburger w sieci ZigZac oraz franczyza w sieci ZigZac to spełnienie twoich marzeń i szansa na twój sukces!

 • Maris said:

  Very fine pattern and excellent articles, self-same insufficiently as well we need .

 • adonis golden ratio said:

  What are the best free blogs that allow user-sponsored advertising and sales?

 • Cherry Flooring said:

  There is visibly a bunch to identify about this. I suppose you made certain nice points in features also.

 • Mitsubishi Lancer said:

  I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :)

 • Marketing Strategy said:

  My wife and i have been thrilled when Louis managed to conclude his homework out of the precious recommendations he came across through the weblog. It is now and again perplexing just to continually be giving for free helpful hints that many some people have been making money from. And we all acknowledge we’ve got the website owner to be grateful to because of that. All the illustrations you have made, the simple blog menu, the friendships you will give support to foster – it’s all astonishing, and it is helping our son in addition to our family do think this subject matter is excellent, and that’s tremendously indispensable. Thank you for all the pieces!

 • Android Tablets said:

  Thanks , I have just been looking for info about this subject for a while and yours is the greatest I’ve found out till now. But, what in regards to the bottom line? Are you certain about the source?

 • Learning Disorders said:

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 • Marketing Plan said:

  Wow! Thank you! I continuously needed to write on my website something like that. Can I implement a portion of your post to my site?

 • Natural Skin Care said:

  Keep functioning ,great job!

 • Bamboo Flooring said:

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is really irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 • Smart Phone said:

  I am not positive where you’re getting your information, but great topic. I must spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent information I was in search of this information for my mission.

 • Cheap Louis Vuitton bindi said:

  Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a terrific web site.
  Cheap Louis Vuitton bindi http://www.supportc2c.com/whatweneed/?p=Cheap-Louis-Vuitton-bindi.html

 • belstaff manchester said:

  I just could not depart your site before suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be back regularly to check up on new posts.

 • nike acg air max goadome said:

  I will right away seize your rss as I can’t in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me realize in order that I could subscribe. Thanks.
  nike acg air max goadome http://www.yachtsman.com/rates/?p=nike-acg-air-max-goadome.html

 • Intellectual Property said:

  I was just looking for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Normally the top sites are full of garbage.

 • Future Technology said:

  Thanks for every other informative website. Where else could I am getting that type of info written in such an ideal approach? I have a project that I’m just now working on, and I’ve been at the glance out for such information.

 • 5Linx pyramid scam said:

  Wikia…

  Wika linked to this website…

 • Red Oak Flooring said:

  Awsome article and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance :)

 • Girls Clothing said:

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is really irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 • Website Design Services said:

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

 • gucci bags online said:

  We’ve A significant Variety of gucci bags online TO LOOK GOOD For the Tire-chained And Dwell apparel…..My family and i Maybe even supply A White Units FOR Men’s At the awesome…All of these Glow Individuals Are classified as the Right Solve To get Dating 24 hours a day, A bit more Traditional As opposed to Skinny jeans….Fancy The entire group Identified Precisely the same Comfort level Considering that the Others.

 • Buy Fender American Standard Stratocaster said:

  Looking around…

  I like to browse around the web, often I will just go to Stumble Upon and read and check stuff out…

 • Modern Sofa said:

  There is obviously a bundle to realize about this. I believe you made some nice points in features also.

 • Best Web Hosting said:

  I think this is among the most significant information for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 • Android Tablets said:

  You can definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

 • Environmental Issues said:

  Thanks for sharing excellent informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great site.

 • Academic Writing said:

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 • Real Estate Auctions said:

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 • Shop smarter with BAAGD said:

  Digg…

  While checking out DIGG yesterday I found this…

 • Vicki Routon said:

  Hello fantastically cool muddle site!! Guy .. Striking .. Amazing .. I will bookmark your website and acquire the feeds also…I am blissful to find frequent useful information acceptably at this time in the accept, we want labor outdated extra strategies in this regard, thankfulness for sharing. . . . . .

 • http://premiumwashingtonwines.com/ said:

  Great web site. A lot of useful information here. I am sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And obviously, thank you on your effort!

 • Celebrity News said:

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

 • Cancer Treatment said:

  I was just seeking this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 • Rubber Flooring said:

  I¡¦ve learn several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make this sort of magnificent informative site.

 • Apple Computer said:

  I have read some excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you set to create this type of excellent informative web site.

 • Smart College said:

  I simply could not depart your site before suggesting that I really enjoyed the usual info an individual provide for your guests? Is gonna be again steadily in order to check up on new posts

 • healthy weight loss said:

  excellent issues altogether, you simply received a new reader. What would you recommend in regards to your put up that you just made some days ago? Any sure?

 • TESO Power Leveling said:

  safe power leveling and gold

  With thanks

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.